گزارش حیوان خانگی؛

مبارزه با سنبل آبی از حرف تا عمل

مبارزه با سنبل آبی از حرف تا عمل حیوان خانگی: سنبل آبی تابستان امسال در سایه بی توجهی مسئولان و نبود اقدام مناسب بیش از هر زمان دیگری در تالاب انزلی دامن گسترانده و نفس تنگ تالاب و زیستمندانش را تنگ تر کرده است.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها- مریم ساحلی: حکایت رنجوری تالاب انزلی کلافی پیچ در پیچ است که سالهاست رنگ التیام به خود ندیده است. «برای خنثی کردن نقشه سوداگران، تلاش کنید بخش لطمه دیده تالاب انزلی در حد امکان احیا شده و به حالت قبل بازگردد.» این سخن رییس جمهور است که متعاقب حریق های اخیر در نیزارهای تالاب انزلی روز ۱۳ شهریور در نشست هیئت دولت بیان شده است.
و اما روز ۱۵ شهریور رییس سازمان صیانت از محیط زیست کشور در جلسه کمیته احیای تالاب انزلی با اعلان اینکه دیدگاه دولت نسبت به تالاب انزلی ملی است، اعلام نمود: «اجازه نمی دهیم تالاب انزلی به دریاچه ارومیه دیگری تبدیل گردد.»
استاندار گیلان نیز در این نشست با اشاره به این که گردشگران بجای تماشای لاله تالابی، سنبل آبی را می بینند، اظهار داشت: «ما وارث کارشناسی غلط گذشتگان هستیم و در تالاب حتی آب راهی که بتوانیم از آنجا عبور نماییم وجود ندارد.»
واقعیت این است که ساده ترین و واضح ترین نشان از کم توجهی متولیان ذی ربط درباب نجات تالاب انزلی، اوضاع و احوال گسترش گیاه مهاجم سنبل آبی در این تالاب است. چونکه اگر انجام اقداماتی نظیر تعبیه و تکمیل تصفیه خانه ها، مدیریت فاضلاب ها، رعایت حق آبه و ممانعت از دست درازی سودجویان دشوار و پیچیده به نظر برسد، مبارزه با سنبل آبی اقدامی فوری و با چاره ای مشخص شمرده می شود.
متأسفانه علارغم هشدار کنشگران محیط زیست و رسانه ها قبل از شروع فصل گرم سال اقدام مؤثر و نتیجه قسمتی از سوی متولیان درباب جمع آوری و امحای مناسب سنبل آبی انجام نشده و وضعیت اسفبار تالاب انزلی و مسیل های منتهی به آن و نفس تنگ ماهیان این تالاب در هجوم بی امان سنبل آبی بر کسی پوشیده نبود.
«سنبل آبی؛ پژواک مرگ در تالاب ها / کنترل هجوم شیطان ارغوانی در گیلان»، «حمله «سنبل آبی» به مرکز شهر انزلی»، ««سنبل آبی» قاتل خاموش تالاب ها / مسئولان بجای شعار عمل کنند»، «چنبره سنبل آبی بر پیکر بی جان تالاب انزلی»، «رسیدن پای «سنبل آبی» به سواحل خزر» این ها تنها قسمتی از گزارشات و اخبار انتشار یافته طی سالهای اخیر در صفحه خبرگزاری مهر استان گیلان از وضعیت سنبل آبی، چالش ها و خطرهای آنست.

وسعت گسترش سنبل آبی
«عباس عاشوری» رییس اداره حفاظت و احیای تالاب های استان گیلان در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام نمود: حدود ۶۵۸۵ هکتار از وسعت پهنه های آبی استان حداقل در ۱۸ منطقه در سطح یازده شهرستان استان آلوده به گیاه مهاجم سنبل آبی است.
وی درباره ی اقداماتی که از شروع امسال بمنظور مبارزه با این گیاه مهاجم انجام شده است نیز اظهار داشت: پاکسازی قسمتی از روگاها و پهنه های آبی در اطراف پناهگاه حیات وحش سل که در مجموعه تالاب بین المللی انزلی، جمع آوری سنبل آبی در رودخانه چمخاله لنگرود انجام شده و جمع آوری این گیاه مهاجم نیز در کل تالاب انزلی به زودی شروع می شود.
رئیس اداره حفاظت و احیای تالاب های استان گیلان با اعلان اینکه تعیین پراکنش سنبل آبی در استان انجام شده است، اظهار داشت: همین طور چندین مطالعه برای مقابله با سنبل آبی در استان به انجام رسیده است.
نفس تنگ تالاب انزلی در هجوم غول بنفش
«محمد کهنسال» دبیر کمیسیون محیط زیست انجمن طرفداران توسعه بندر انزلی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تا جایی که من می دانم خوشبختانه سنبل آبی هنوز به همه تالاب های گیلان راه نیافته است اما شوربختانه با اهمیت ترین تالاب استان یعنی تالاب انزلی که به دلیلهای مختلف همچون بواسطه ساحلی بودن و پایین آمدن آب دریاچه کاسپین با کمبود آب مواجه می باشد به صورتی اسیر اینگونه مهاجم شده و بیش از نیمی از بخش های دارای آب تالاب را سنبل آبی فرا گرفته و موجبات تبخیر بیشتر آب را فراهم آورده است.
وی در پاسخ به این پرسش که مسئولیت مبارزه با سنبل آبی در مسیل های داخل شهر با کدام نهاد یا اداره است، اظهار داشت: یکی از بزرگترین مشکلات موجود در کشور خصوصاً در حوزه محیط زیست بطور کلی و در حوزه تالاب ها بطور خاص همین نامشخص بودن مسئول است.
کهنسال با اعلان اینکه در حقیقت سنبل آبی را اگر یک آفت در نظر بگیریم وزارت جهاد کشاورزی می تواند مسئول باشد اما از زوایای دیگر هم به موضوع می توان نگاه کرد و وزارت نیرو را به سبب متولی منابع آب بودن، سازمان حفاظت محیط زیست را به عنوان تولی گری اکوسیستم ها، وزارت کشور و استانداری را به سبب این که اداره کل مدیریت بحران و اداره کل پدافند غیر عامل زیر مجموعه آنهاست می توان مسئول دانست، افزود: اما باید گفت، گویا حکایت، حکایت آفتابه لگن هفت دست و شام و ناهار هیچی است.

اقدامات صورت گرفته
وی با اشاره به اقدامات انجام شده از شروع امسال تا حالا در این زمینه بیان کرد: اطلاعات من ممکنست دقیق نباشد اما برمبنای شنیده ها از جانب دولت برای سنبل آبی پنج میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده و قرار بود در اختیار اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان قرار گیرد که میزان آن بیشتر شبیه یک شوخی و طنزی تلخ و سیاه است.
کهنسال اضافه کرد: اختصاص اعتبار دیر صورت گرفت و بهترین فرصت برای برداشت از دست رفت و شنیده ها حکایت از این دارد که مقرر است سازمان بسیج سازندگی سپاه قدس گیلان پیمانکار پروژه باشد و انجام کار هم باتوجه به پایین بودن آب و به گل نشستن سنبل ها به آینده و احیانا اواخر تابستان یا اوایل پاییز موکول شده است.
وی افزود: برمبنای دانسته های من برای بحران این چنینی با این بودجه صحبت از برنامه ریزی مفهومی ندارد و مهم تر این که هنوز این پرسش قدیمی ما که برای دفع سنبل آبی بعد از درو چه تمهیدی اندیشیده شده پاسخ درخور و مشخصی وجود ندارد.
این کنشگر محیط زیست با اعلان اینکه سمن ها و کنشگران چه بصورت مکتوب و چه بصورت حضوری همیشه پیگیر این مساله بوده اند، اظهار داشت: من در تنها دیدارم با فرماندار انزلی در ایام عید نوروز به موضوع سنبل آبی پرداختم و ضمن انتقاد از اتفاقی که در سال قبل رخ داد از ایشان درخواست پیگیری کردم و به اهمیت شروع اقدام پیش از گرم شدن هوا و همین طور به اهمیت درگیر کردن ادارات مختلف نیز اشاره کردم.
وی با اشاره به این که می دانستم قرار نیست بودجه چندانی اختصاص پیدا کند، افزود: همین طور در دو جلسه عمومی و خصوصی انجمن با سرپرست سابق اداره کل محیط زیست نیز روی سنبل آبی به عنوان مشکل اساسی تاکید کردیم.

تمهیداتی که اندیشیده نشد
سنبل آبی در فصل گرما بیشتر رشد می کند از این روز قبل از آن و در زمان مطلوب باید نسبت به جمع آوری و امحای صحیح آن اقدام می شد.
کهنسال با اشاره به اقداماتی که باید انجام می شد نیز اظهار داشت: بحران را باید به چشم بحران دید، دست کم گرفتن بحران و مدارا کردن با آن بحران های متوالی و بزرگ تر بدنبال خ
وی در ادامه صحبت های خود با اعلان اینکه باید برای سنبل آبی یک برنامه حداکثر سه ساله در نظر گرفت و با محوریت اداره کل مدیریت بحران یا اداره کل پدافند غیر عامل ضمن بهره گیری از ظرفیت همه ادارات و نهادهای متولی و غیر متولی استان و شهرستان ها، بودجه ای متناسب با سطح تسخیر شده توسط این گیاه مهاجم اختصاص داد.
این کنشگر محیط زیست با تکیه بر پایش همیشگی پس از دروی کامل سنبل آبی اضافه کرد: بودجه ای بصورت سالانه در اختیار اداره کل حفاظت محیط زیست استان گیلان باید برای این پایش قرار گیرد.
در سالهای اخیر بارها هم کارشناسان، هم فعالان محیط زیست و هم رسانه ها درباره ی خطرات و لطمه های سنبل آبی صحبت کرده اند و از طرف دیگر متولیان نیز اقداماتی هر چند بی اثر انجام داده اند اما امروز بواسطه باز شدن پای سنبل آبی به حاشیه های دریای خزر و تالاب بین المللی انزلی باید برنامه ریزی ها دقیق تر و اقدامات راهبردی و عملی تر باشد.


منبع:

1401/06/23
10:11:18
5.0 / 5
375
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۴
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی