گزارش حیوان خانگی به نقل از مهر

نگاه مثبت كلانتری به پروژه سبزكوه، انتقال آب بنام شرب به كام فولاد

نگاه مثبت كلانتری به پروژه سبزكوه، انتقال آب بنام شرب به كام فولاد حیوان خانگی: تونل سبزكوه مجوز ارزیابی محیط زیستی ندارد و وزارت نیرو هم موافقش نیست اما حالا یك نماینده مجلس پیگیر آن است و عیسی كلانتری هم به دفترارزیابی گفته با نگاه مثبت به پروژه نگاه كنند.



خبرگزاری مهر، گروه جامعه – مسعود بُربُر: تونل انتقال آب سبزكوه به چغاخور با مخالفت قانونی محیط زیست متوقف شده است، محیط زیست بارها قبل از این مخالفت صریحش را با آن اعلام نموده و برخی منابع حتی از مخالفت وزارت نیرو خبر می دهند اما دو نفر سرسختانه پیگیر اجرای آن هستند: نفر اول نماینده شهری است كه مقصد این پروژه انتقال آب است و نفر دوم عیسی كلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست است كه بارها اعلام نموده مسئولیت توسعه كشور، اشتغال مردم و معیشت جوامع محلی با اوست!
۱۵۰ میلیون متر مكعب آب در خطر است
تونل انتقال آب سبزكوه ده ها چشمه در استان چهارمحال و بختیاری را خشك می كند، دست كم ۱۵۰ میلیون متر مكعب منابع آبی را در معرض خطر قرار می دهد و فاجعه منابع آبی و تنش های شدید اقتصادی و زیست محیطی را به دنبال می آورد. كارشناسان سازمان محیط زیست پیشتر درخواست مجوز ارزیابی زیست محیطی آن را رد كرده اند، معصومه ابتكار، رئیس پیشین سازمان محیط زیست به خبرنگار مهر گفته «هرگونه فعالیت در این پروژه غیرقانونی می باشد و باید متوقف شود» و در نامه مورخ ۹ دی ماه ۱۳۹۳ كه به امضای شهرام احمدی مدیركل محیط زیست چهارمحال رسیده است هم خطاب به ریاست اداره حفاظت از محیط زیست بروجن آمده: «در اسرع وقت از هرگونه عملیات اجرایی پیش از دریافت مجوز ارزیابی از سازمان حفاظت محیط زیست كشور جلوگیری نمایید.»
رونوشت این نامه به مدیركل سازمان بازرسی استان، مدیركل دیوان محاسبات استان، دادستان دادسرای عمومی و انقلاب بروجن، مدیرعامل شركت آب منطقه ای استان و مجری طرح انتقال آب هم ارسال شده است.
با این حال اكنون یك نماینده مجلس شدیدا پیگیر تایید مجوزهای لازم برای احداث آن است و منابع خبرنگار مهر از فشار بر دفتر ارزیابی محیط زیست برای بازبینی در ارزیابی و «نگاه مثبت» به پروژه خبر می دهند.
هدف انتقال آب گسترش فعالیت های فولادی است
دفاع از این پروژه انتقال آب هم مثل خیلی از پروژه های دیگر به نام تأمین آب شرب انجام می گردد و افكار عمومی مردم منطقه هم همواره با همین حربه به دفاع از این تونل معطوف شده است. با این وجود ردیف بودجه اختصاصی به این پروژه در لایحه بودجه صراحتاً آن را مختص صنعت اعلام نموده و حتی محض رودربایستی هم اسمی از آب شرب نیاورده است. اما كدام صنعت و چه كسی به این آب نیاز دارد؟
به گزارش حیوان خانگی به نقل از مهر در نشستی كه هفته گذشته با حضور مسئولان محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری، نماینده مردم شهر مقصد این پروژه در مجلس، مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست و نمایندگان وزارت نیرو برگزار شده، حتی نمایندگان وزارت نیرو هم با تونل مخالفت كرده اند اما دفاع نماینده مجلس به حدی بوده كه تجریشی خطاب به وی گفته شما دنبال آب برای مردم هستی یا خود تونل را می خواهی؟ آب را از جای دیگر می توانیم تأمین نماییم. نماینده یادشده پاسخ داده كه من به دنبال هر دو هستم.
پس از آن و بیرون از این جلسه قرار بر این می گردد كه مبحث با حضور عیسی كلانتری بررسی شود و نگرانی فعالان محیط زیست این است كه اتفاقی كه برای انتقال آب ونك رفسنجان رخ داد این دفعه هم تكرار شود: پروژه ای كه توسط كارشناسان رد شد اما با تشكیل جلسه توسط كلانتری بدون اندك توجهی به نظرات كارشناسی مجوزش صادر شد.
اما مهم تر از آن، دلیل پیگیری تونل سبزكوه توسط این نماینده مجلس است. نماینده ای كه اخیراً یك شركت خرید و فروش فولاد را به نزدیكان او منتسب كرده اند.
آن گونه كه پیشتر در گزارش خبرگزاری مهر انتشار یافته، در لیست سهام داران یك شركت فولادی كه فرار بزرگ مالیاتی را هم در پرونده دارد، نام نزدیكان این نماینده مجلس به چشم می خورد و اعضای هیئت مدیره این شركت هم پسوند «فرادنبه» را در ادامه نام خانوادگی خود یدك می كشند. «فرادنبه» شهری در نزدیكی بروجن است كه فعالیت های صنعتی در آن وابسته به آب چغاخور است و تا همین جا هم تالاب بین المللی چغاخور را با تهدید جدی خشك شدن مواجه كرده است. با این همه حالا برای فعالیت های فولادی تازه هم درخواست هایی به اداره كل محیط زیست چهارمحال و بختیاری تحویل شده كه نخست با مخالفت كارشناسان این اداره رو به رو شده اما بعد با فشارهایی كه به این اداره كل آمده گفته اند كارشناسان بدون اعلام نظر پرونده را برگردانند تا مجوز آن صادر شود! روشن است كه هرگونه صنعت فولادی كه در فرادنبه تاسیس شود به آب بیشتر در چغاخور نیاز خواهد داشت و این آب تامین نمی گردد مگر با احداث تونل انتقال آب سبزكوه به چغاخور.
وزارت نیرو مخالفتش را كتبا اعلام كند
مدیر كل دفتر ارزیابی و اثرات زیست محیطی سازمان محیط زیست درباره بررسی دوباره این پروژه در سازمان محیط زیست به خبرنگار مهر اظهار داشت: ما در سازمان با این پروژه مخالف بودیم و نظر مخالفمان را اعلام كردیم اما چون پروژه پیشرفت فیزیكی داشت پروژه با نظر مخالف كمیته سه نفره به هیئت دولت رفته بود كه آنجا این مخالفت مصوب شده و پروژه تمام شود اما آنجا در هیئت دولت پیشنهاد داده شد كه چاره ای برای اجرای پروژه پیدا شود.
حمیدرضا جلالوندی تاكید كرد: در واقع هیئت دولت سال قبل یك مصوبه ای داد كه باید چاره ای برای اجرای پروژه پیدا كنید. این مصوبه هیئت دولت درباره پروژه سبزكوه بین وزیر نیرو و سازمان محیط زیست بوده است. منظور مصوبه هم این بود كه مثلاً ما بگوییم اگر تونل نمی گردد، باید به جایش خط لوله باشد یا به هر حال گزینه جایگزینی بیاندیشیم و فكری بكنیم كه به نحوی اجرای پروژه ادامه پیدا كند.
وی در پاسخ به اینكه با وجود مخالفت وزارت نیرو چه كسی پیگیر اجرای پروژه است اظهار داشت: چه كسی چنین چیزی گفته است؟ این حرف خلاف واقع است. وزارت نیرو اگر مخالف اجرای پروژه است یك نامه به ما بدهند و مخالفتشان را اعلام كنند.
مدیر كل دفتر ارزیابی و اثرات زیست محیطی سازمان محیط زیست در پاسخ به اینكه آیا پیگیری از جانب نماینده شهر مقصد است یا وزارت نیرو خاطرنشان كرد: فرض كنید بگوییم اینكه یك نماینده پیگیر پروژه باشد، طبیعی است و حق دارد چون پیگیر مطالبات مردم منطقه است، نماینده منطقه مبدأ هم حق دارد با آن مخالفت كند اما به هر حال مجری پروژه، آب منطقه ای استان چهارمحال و بختیاری است كه زیرمجموعه وزارت نیرو است و ما طرفمان را در این پروژه وزارت نیرو می دانیم. شبانه روز هم پیگیر پروژه هستند كه پروژه صورت گیرد و یك بار می گویند هفتاد میلیارد تومان و یك بار دیگر می گویند ۱۷۰ میلیارد تومان هزینه كرده اند. به هر حال وزارت نیرو اگر مخالف است باید طی نامه ای این مخالفت اعلام گردد، چه این نامه از آب منطقه ای باشد و چه هر گوشه دیگری از وزارت نیرو. پروژه در وزارت نیرو كلید خورده است و اگر هم كسی مخالفتی كرده نظر شخصی اش را به صورت شفاهی اعلام نموده است. مخالفت یعنی اینكه كتبا بگویند این پروژه اجرا نشود یا در اولویت ما نیست.
دو نفر پیگیر پروژه هستند: نماینده مجلس و عیسی كلانتری
پیشتر فعالان محیط زیست این شبهه را مطرح كرده بودند كه علی رغم مخالفت صریح سازمان محیط زیست و غیرقانونی خواندن طرح توسط معصومه ابتكار رئیس سابق سازمان محیط زیست، وزارت نیرو دستور داده است كه این پروژه غیرقانونی ادامه پیدا كند. اما اندكی بعد وزارت نیرو با صدور دستور رسمی توقف پروژه این شبهه را برطرف كرد.
در نامه ای كه رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا خطاب به حاج رسولی ها، مدیرعامل شركت مدیریت منابع آب ایران نوشت به صراحت آمده بود كه «تا زمان تكمیل مطالعات و تعیین تكلیف دریافت مجوزهای لازم شامل مصوبه های فنی، مجوز میراث فرهنگی و بخصوص مجوز مطالعات زیست محیطی، از شروع عملیات اجرایی طرح خودداری گردد.»
وزارت نیرو اعتراف كرده پروژه نه تنها مجوزهای لازم را ندارد بلكه به لحاظ فنی هم تایید لازم را گرفته است. با این وجود آن گونه یك منبع مطلع در سازمان حفاظت محیط زیست به خبرنگار مهر اعلام نموده است پروژه در دوره كلانتری هم در كمیته ارزیابی مورد بررسی دوباره قرار گرفته و این كمیته با آن مخالفت كرد و مطابق روال پروژه هایی كه پیشرفت فیزیكی دارند به هیئت دولت رفت.
این منبع مطلع تاكید كرد: در هیئت دولت گفتند این پروژه را مجدد بررسی كنید. آقای كلانتری به دفتر ارزیابی دستور دادند كه این پروژه را با دید مثبت ارزیابی كنید و كمیته ای برای آن تشكیل شد اما این كمیته هم با تونل موافق نیست و تاكید كرده كه باید مطالعات بیشتری در این زمینه صورت گیرد اما همچنان بر دفتر ارزیابی برای تأیید پروژه فشار سیاسی هست.
وی با اشاره به این فشارها تاكید كرد: خیلی خیلی فشار زیادی پشت این پروژه است، هرچند كه حتی وزارت نیرو هم با آن موافق نیست و فقط نماینده بروجن موافق و پیگیر است و آقای كلانتری تلاش دارند برای آن مجوز صادر شود.
این منبع مطلع در پاسخ به اینكه چه اندازه می توان امید داشت به علت مشكلات قانون پروژه به تأیید نهایی نرسد خاطرنشان كرد: با عنایت به شدت فشارهای سیاسی و تاكید ریاست سازمان محیط زیست بعید به نظر می آید این پروژه به تأیید نهایی نرسد.
در نیمی از پروژه خسارت های احتمالی برآورد نشده اند
این فشارها در شرایطی اعمال می گردد كه در منطقه محل پروژه، صنایع را بدون ملاحظات زیستی و آمایش سرزمین مستقر كرده اند، برای تامین آب، چاه هایی در آن حفر كرده اند و الان هم با بحران آب رو به رو است. حالا برای تامین آب بیشتر برای این صنایع یكی از گزینه ها انتقال آب از منطقه سبزكوه است كه یكی از مناطق پرارزش كشور از نظر تنوع زیستی چه در حوزه گیاهی و چه جانوری است.
آن طور كه در نامه معاونت وزارت نیرو هم آمده این پروژه نه فقط مجوزهای ارزیابی زیست محیطی و مجوزهای لازم از دستگاه هایی مثل میراث فرهنگی را ندارد بلكه به لحاظ فنی هم تایید لازم را به دست نیاورده است. در خود مطالعات پروژه قید شده است كه حدودا نیمی از مسیر پروژه اصلا توسط مشاور امكان بررسی نبوده و در نیمی از پروژه هیچ اطلاعی از آبخوان های درون زمین ندارند و از خسارت هایی كه می تواند به صورت جدی حیات منطقه را تهدید كند كاملا بی اطلاعند.
مردم منطقه چغاخور كه مقصد نهایی تونل است تا سال های گذشته به خسارت هایی كه متخصصان در موردش اخطار می دادند و در گزارش خود مشاور هم تایید شده بود باور نداشتند اما در همان ابتدای كار با ورود دستگاه حفار تونل كه البته بدون مجوز و به صورت غیرقانونی فعالیت می كرد مجریان به یك آبخوان برخورد كردند و این اتفاق منجر به ریزش كامل یك آبخوان شد، خسارت هایی به دستگاه وارد كرد و یكی از چشمه های پر آب و بزرگ منطقه را با كاهش شدید دبی مواجه كرد. موضوعی كه مردم را با واقعیت هشدارهای كارشناسان و فعالان محیط زیست رو به رو كرد.
با تخریب این آبخوان و خسارت هایی كه به دستگاه حفاری تونل وارد آمد، عملیات اجرایی پروژه انتقال آب سبزكوه برای ماه ها متوقف گردید. خشك شدن چشمه های منطقه منجر به واكنش هایی اعتراضی هم شد اما علی رغم همه این اعتراضات، غیرقانونی خواندن پروژه توسط رئیس پیشین سازمان محیط زیست، اقدام قضایی و حتی دستوری كه وزیر پیشین نیرو داد، به دلایل نامشخص و زیر بار فشارهای گوناگون این پروژه ی مرده را بار دیگر احیا كرده اند و باوجود اینكه حتی دستگاه حفاری از تونل بیرون كشیده شده، بر ادامه كار تاكید می كنند.
اكنون باید دید پرونده طرحی كه ده ها چشمه را خشك می كند، میلیون ها مترمكعب آب را تهدید می كند، تنش های شدید اقتصادی و زیست محیطی را به دنبال می آورد و توسط همه نهادهای مرتبط غیرقانونی خوانده شده است، برای همیشه بسته خواهد شد یا دستگاه حفاری كه از تونل بیرون كشیده بودند بار دیگر در دل زمین خواهد غرید و تصویر كوه كلار را در تالاب بین المللی چغاخور به لرزه خواهد انداخت. اتفاقی كه بدون شك در بررسی آیندگان از پرونده عملكرد عیسی كلانتری در سازمان محیط زیست نقشی جدی خواهد داشت؛ رئیس سازمانی كه ذیل عنوان حفاظت از محیط زیست طی یك سال، بیش از تمام رؤسای تاریخ چهل ساله این سازمان مجوز طرح های مخرب را به نفع توسعه ناپایدار صادر كرده است.

1397/06/06
13:49:15
5.0 / 5
1998
تگهای خبر: آب , حفاظت محیط زیست , سازمان , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی