رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار:

حدود ۳۰ میلیون هكتار از اراضی كشور تحت تاثیر فرسایش بادی است

حدود ۳۰ میلیون هكتار از اراضی كشور تحت تاثیر فرسایش بادی است حیوان خانگی: تهران - رییس ستاد ملی مقابله با گرد و غبار اظهار داشت: مطالعات نشان داده است ۲۸ تا ۳۰ میلیون هكتار از اراضی كشور تحت تاثیر پدیده فرسایش بادی قرار دارد.


به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، علی محمد طهماسبی روز شنبه در نشست خبری اضافه كرد: با این وجود به جز نوار ساحلی كشور تمام استان های كشور یا تاثیر گذار و یا تاثیر پذیر هستند.
وی تصریح كرد: با عنایت به اهمیت مبحث تا آخر سالجاری نقشه پراكنش مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی و گرد و غبار را تهیه می نماییم. بر این اساس از سازمان هواشناسی خواسته ایم تاپهنه سرزمینی گرد و غبار را مشخص نماید.
طهماسبی اظهار داشت: برای انجام این كار حدود یك میلیادر تومان اعتبار پیش بینی كردیم و تلاشمان این است كه با همین مبلغ اعتبار كار را انجام دهیم و همینطور از سایر دستگاه های ذیربط هم استفاده نماییم.
وی افزود: طبق امار سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری همینطور حدود ۱۳۰ میلیون هكتار از مناطق كشور با چالش بیابان زایی مواجه می باشد كه اگر مراقبت نشود به منشا گرد و غبار تبدیل می شود، همینطور اگر مراقب برخی مراتع تخریب شده درجه سه نباشیم هم به كانون گرد و غبار تبدیل خواهند شد.
وی اضافه كرد: بیشتر مناطق مرتعی و مناطقی كه آب آنها از بالا دست تامین می گردد در معرض خشك شدن قرار دارند، در این راستا ۴۵۰ هزار هكتار از مناطق جنوب شرق اهواز تحت تاثیر شدید گرد و غبار قرار گرفت كه علت آن مدیریت تادرست منابع آبی بالادست است.
رییس ستاد مقابله با گرد و غبار اظهار داشت: ستاد كار خویش را از سال 88- 89 آغاز كرد و تابحال اقدامات خوبی در این زمینه انجام داده است كه 14 وزارتخانه و سازمان عضو آن هستند.
وی اضافه كرد: با عنایت به اهمیت مبحث گرد و غبار مقرر شد سازمان محیط زیست با همكاری سایر دستگاه ها منشاء یابی گرد و غبار را انجام دهد كه بر این اساس اكنون هفت ماه است كه منشاء یابی داخلی شروع شده و حدود 40 درصد پیشرفت داشته است كه در تلاشیم با همكاری سازمان هوا شناسی و سازمان زمین شناسی و اكتشافات معدنی كشور برنامه عمل این كار را نهایی نماییم.
به گفته وی كار منشاء یابی خارجی هم در دستور كار ستاد مقابله با گرد و غبار وجود دارد.
طهماسبی اظهار داشت: قبل از این تفاهم نامه های چند جانبه با عراق، سوریه، قطر و تركیه داشتیم اما عملی نشد از این رو با برنامه سازمان ملل متحد وارد مذاكره شدیم و قرار شد یك برنامه عمل مشترك كه جنبه عملیاتی دارد داشته باشیم..
وی تصریح كرد: یكی از طریق های مقابله با گرد و غبار مالچ پاشی است كه معمولا از مالچ های نفتی استفاده می گردد اما در این میان عده ای به دنبال مالچ های جایگزین هستند كه بر این اساس 70 پپیشنهاد به سازمان محیط زیست ارسال شد كه طی 14 جلسه بررسی 26 پیشنهاد پذیرفته و در سه سطح مورد ارزیاب قرار گرفتند كه در نهایت 12 پیشنهاد مرحله اول را گذارندند و وارد مرحله آزمایشگاهی شدند.
طهماسبی با اشاره به اینكه یكی از مباحث در منشا گرد و غبار تالاب ها هستند اظهار داشت: جلساتی در مورد تالاب ها و مدیریت آن برگزار شده است چون كه خیلی از مناطق گرد و غبار نوظهور مناطق تالابی و دشت ها هستند از همین رو برای مقابله با گرد و غبار این مناطق برنامه ریزی هایی صورت گرفته است.
وی اظهار داشت: تا سال 95 اعتبار چندانی به كارگروها و دستگاه های متولی داده نمی شد، بعنوان مثال در سال 94 به وزارت جهاد كشاورزی بعنوان متولی این امر 17.5 میلیارد تومان اختصاص یافت سال 95 حدود 30 میلیارد تومان و سال 96 به تمام دستگاه های متولی مقابله با گرد و غبار به صورت جدی اعتبارات خوبی اختصاص یافت.
وی اضافه كرد: سال قبل حدود 285 میلیارد تومان به تمام استان های درگیر با پدیده گرد و غبار اختصاص یافت و امسال هم 350 میلیارد تومان برای این مورد به استان خوزستان اختصاص یافته است. البته نظر ما این بود كه این اعتبار به تمام استان های درگیر اختصاص پیدا كند.
وی افزود: استان هایی مانند سیستان و بلوچستان، كرمان، خراسان جنوبی و هرمزگان به صورت جدی با پدیده گرد و غبار درگیر هستند از این رو با تلاش های صورت گرفته قرار شد سال آینده برای گرد و غبار سیستان و بلوچستان به صورت ویژه اعتباری در نظر گرفته شود و استان های دیگر هم به ترتیب این اعتبار را خواهند داشت.
طهماسبی اظهار داشت: كمتر از پنج درصد اعتبار خوزستان در اختیار سازمان محیط زیست قرار می گیرد و ۹۵ درصد آن به دیگر دستگاه های اجرایی اختصاص می یابد، همینطور ۶۵ تا ۷۰ درصد این هزینه به دستگاه های اجرایی كه كار ثبت موسسات را بر عهده دارند، اختصاص می یابد.
طهماسبی درباره تفاوت توفان ماسه و گرد و غبار اظهار داشت: بیش از 85 درصد كشور در مناطق خشك و نیمه خشك است و بیابانزایی در آن به راحتی اتفاق می افتد. تغییرات اقلیمی، تبخیر بیش از حد، كاهش بارش و همینطور فعالیت انسانی مختلف به فرسایش بادی و توفان شن و ماسه دامن زده است.
وی با اشاره به اینكه در سا ل های اخیر غبار خیزی و افزایش غلظت گرد و غبار مردم را آزار می دهد اظهار داشت: تثبیت ماسه در گذشته بر عهده جهاد كشاورزی بود كه اقداماتی در این زمینه انجام می شد اما گرد و غبار پدیده نوظهوری است كه ناشی از تغییرات اقلیمی و فعالیت های انسانی است و در حدود 28 تا 30 میلیون هكتار در كشور تحت تاثیر پدیده فرسایش بادی قرار دارد و همینطور به جز نوار ساحلی تمامی استان ها یا اثرگذار و یا تاثیرپذیر از پدیده گرد و غبار هستند.
وی با اشاره به اینكه در پدیده گرد و غبار نمی توان درصد مشخصی را برای كانون های داخلی و یا خارجی اعلام نمود اظهار داشت: فرسایش بادی و گرد و غبار با میزان رخداد این پدیده سنجیده می گردد و باید در یك دوره طولانی مدت آن سنجش شود، همینطور غلظت و ماندگاری در پدیده گرد و غبار مهم می باشد اما اینكه گفته می گردد چند درصد از گرد و غبار مربوط به كانون های داخلی و چند درصد مربوط به كانون های خارجی است از نظر علمی منسوخ شده و باید در این خصوص صحنه مورد نظر را از نظر غبار خیزی در نظر بگیریم.
وی افزود: در مورد پدیده گرد و غبار علاوه بر جنوب و غرب كشور كه متاثر از این پدیده هستند شرق و شمال شرق كشور هم با این مورد دست و پنجه نرم می كنند و شرق كشور از كشورهای افغانستان و پاكستان و شمال شرق هم از كشور تركمنستان تاثیرپذیر است، البته با عنایت به اینكه از ناحیه تركمنستان جبهه هوایی كمتر وارد كشور می گردد میزان تاثیر پذیری در این منطقه از مناطق دیگر كمتر است، البته پروژه هایی برای مقابله با گرد و غبار در این منطقه در حال بررسی است.
طهماسبی همینطور درباره اینكه گفته می گردد بیش از نیمی از گرد و غبار داخلی از جازموریان است اظهار داشت: در سالجاری جازموریان توسط سیلاب ها پرآب شده و بخش زیادی از آن تحت تاثیر این سیلاب ها قرار گرفته است و نگرانی ما نسبت به این منطقه با عنایت به این سیلاب ها كمتر شده است اما مساله مهم دیگری كه در این منطقه وجود دارد منطقه ریگان است كه بر مبنای داده های ایستگاه های فرسایش بادی كه در این منطقه نصب شده بیشترین میزان تكرار فرسایش بادی در منطقه ریگان صورت می گیرد.
وی افزود: با عنایت به تراكم جمعیت كه در منطقه ریگان وجود دارد و همینطور اراضی كشاورزی دیم و آبی در این منطقه كه در حال خسارت دیدن است منطقه ریگان در اولویت برنامه های ما قرار گرفته و در صورتیكه بودجه برای آن در نظر گرفته شود برنامه های عملیاتی برای جلوگیری از تبدیل این منطقه به یكی از كانون های گرد و غبار اقدام خواهیم كرد.
علمی ۹۰۱۴**1440


1397/06/17
15:42:59
5.0 / 5
1985
تگهای خبر: آب , اقلیم , باد , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی