اینجا ممكن بود یك دریاچه ارومیه خشك كوچكتر باشد بعلاوه عكس

اینجا ممكن بود یك دریاچه ارومیه خشك كوچكتر باشد بعلاوه عكس حیوان خانگی: ایسنا/البرز برای چند لحظه این صحنه را در ذهن خود مجسم كنید، یك شوره زار خشك كه با كوچكترین وزش باد خاك و نمك آن به هوا بلند می شود و چند كیلومتر آن طرف تر بر روی اراضی كشاورزی می نشیند و به مرور زمین های سبز و زنده را كم رمق و بی  رونق می كند، با وزش باد شدیدتر همین گرد و غبارهای آغشته به نمك تا پایتخت هم می رسد و در راه خود چشم و نفس میلیون ها انسان را می سوزاند و تنگ می كند.


این صحنه می توانست فراتر از یك تصور بلكه یك واقعیت باشد اگر امروز تالاب صالحیه وجود نداشت؛ تالابی كه از سال ۹۴ احیا و در طول این چند سال با چنگ و دندان حیات آن حفظ شد تا آن صحنه ابتدایی در حد یك تصور باقی بماند. اما هنوز قدر این تالاب دانسته نمی گردد و مشكلاتی دارد كه باید حل شود، از كانال زهكش ۴۲ كیلومتری تا شترهای سرگردانی كه ۱۲ ماه سال مشغول تخریب هستند.

به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، در همین خصوص برای بازدید از آخرین وضعیت تالاب صالحیه با محیط زیست البرز همراه شدیم.
فردین حكیمی، مدیركل حفاظت محیط زیست البرز در این بازدید به خبرنگاران اظهار داشت: این تالاب حدود ۶۲ هزار هكتار مساحت دارد كه نصف آن در حوزه البرز و نصف دیگر در حوزه قزوین قرار دارد.
همین كه تالاب آبگیری شد ۳۰ گونه پرنده به صالحیه آمدند
حكیمی اضافه كرد: این تالاب در ابتدا به این شكل نبود، ما از سال ۹۴ بحث آبگیری آنرا پیگیری كردیم و همان روان آب هایی كه از رودخانه كردان بدون استفاده به سمت رودخانه شور می رفت را به این سمت هدایت كردیم، بعد از آن كه آب در این منطقه جمع شد ظرف یك هفته بیشتر از ۳۰ گونه پرنده در این نقطه حضور پیدا كردند.
وی با اشاره به اینكه از همان سال ۹۴ تقریباً این تالاب شكل گرفت اضافه كرد: حالا تالاب صالحیه به جایی رسیده كه در طول سال شاهد حضور نزدیك به ۸۰ گونه پرنده مهاجر و كنار آبزی است و البته ادامه حیات آن به یك مطالبه عمومی تبدیل گشته است.
مدیركل حفاظت محیط زیست البرز با اشاره به اینكه از سال ۹۴ تالاب صالحیه با وجود اینكه كم آب شده اما دیگر خشك نشده است، اظهار داشت: این تالاب هم به لحاظ ارزش زیستگاهی و هم به لحاظ گردشگری و... یك ظرفیت خوب است، اما موضوعی كه باید روی آن مانور دهیم مرز مشترك بین مناطق گرد و غبارخیز و تالاب است كه سازمان حفاظت هم اهمیت زیادی برای آن قائل است، بر همین مبنا چند برنامه انجام و چند برنامه هم در حال انجام داریم كه یكی از موضوعاتی كه انجام شده لایروبی رودخانه منتهی به تالاب بود كه ۱۳ كیلومتر لایروبی انجام شد و اقدام بعدی بوته كاری ۳۵ هكتار از اراضی شرق تالاب بود.

حكیمی اضافه كرد: دو پروژه هم مشترك با قزوین انجام شد یكی مطالعات تعیین نیاز آبی و برنامه دیگر مطالعه برنامه عمل احیا تالاب است كه انجام شد؛ موضوع سوم تعیین مرز میان ملی و مستثنیات برای جلوگیری از سواستفاده افراد سودجو است؛ مطالعات تعیین حریم بستر تالاب هم باید صورت گیرد.
وی از راه اندازی یك پایشگاه آنلاین تالاب با استفاده از دوربین آگاهی داد و اظهار داشت: این پایشگاه باید تقویت شود، در كنار آن سایت پرنده نگری هم از برنامه های اصلی ماست؛ البته ما به هیچ وجه به دنبال این نیستیم كه پای مردم را از اینجا قطع نماییم.
كانال زهكش یكی از تهدیدات تالاب صالحیه است
این مسئول در ادامه كانال زهكشی كه در حوزه این تالاب وجود دارد را یكی از عوامل اصلی تهدید آن دانست و اظهار داشت: امیداوریم با پیگیری قضایی بتوانیم نقاطی از این كانال كه ۴۲ كیلومتر طول دارد و ۲۰ كیلومتر آن در حوزه استان البرز است را مسدود نماییم چون این زهكش آب تالاب را می كشد و بدون استفاده از محدوده خارج می كند اما اگر یك نقطه آن مسدود شود آب تالاب به مناطق جنوبی می رود.

حكیمی از آب منطقه ای البرز هم به خاطر همكاری در آبگیری تالاب صالحیه طی دو سال اخیر قدردانی كرد و اظهار داشت: وضعیت آبگیری امسال خوب بوده است.
شترهای سرگردان باید ساماندهی شوند
وی در ادامه یكی دیگر از تهدیدات حوزه تالاب صالحیه را شترهای سرگردان در این منطقه اعلام نمود و اظهار داشت: حدود ۱۰۰۰ شتر در این محدوده حضور دارد، این جای تاسف است چون از یك طرف منابع طبیعی در این منطقه پروژه بیابان زدایی انجام می دهد ولی توسط شترها تخریب می شود. این خیلی با عقل جور در نمی آید ما موضوع را پیگیری كرده ایم اما جهاد كشاورزی همراه نبوده است، البته تاكید ما بر حذف شترها از این منطقه نیست بلكه ساماندهی مد نظر ماست چون این شترها در ۱۲ ماه سال در این منطقه حضور دارند و معدود بوته هایی هم كه هست را از بین می برند.

جریمه شهرك های صنعتی متخلف صرف احیا تالاب می شود
حكیمی درباب تهدید فاضلاب سه شهرك صنعتی سپهر، هشتگرد و نظرآباد برای تالاب هم اظهار داشت: سه مدیر این شهرك پیش تر به دادگاه عرضه شدند و در كنار پیگیری راه اندازی تصفیه خانه این شهرك ها موضوع جریمه هم به مدیران شهرك ها ابلاغ گردید تا صرف احیا تالاب شود.
وی اضافه كرد: هم اكنون جریان فاضلاب به صورت بسیار كم و محدود به سمت تالاب ادامه دارد اما امید داریم با اقداماتی كه از طرف این سه شهرك انجام شده مشكل فاضلاب صنعتی تا آخر سال رفع گردد.

حكیمی با اشاره به اینكه تاكید ما بر تامین یك منبع پایدار آب برای تالاب است اضافه كرد: بنا بر این موضوع انتقال فاضلاب شهری نظرآباد پس از تصفیه به تالاب را دنبال می نماییم.
مدیركل حفاظت محیط زیست البرز اشاره كرد: بطور كلی بااینكه تالاب همچنان با شرایط ایده آل فاصله داشته و جای بهبود دارد اما تا اینجای كار رسانه ها و دوستداران محیط زیست زحمات زیادی برای حفظ آن كشیده اند و اگر بخواهیم می توانیم به وضعیت ایده آل برسیم، ما هم بعنوان دستگاه متولی اقداماتی انجام داده ایم.
این مسئول درباب وضعیت تالاب الله آباد قزوین هم اظهار داشت: تالاب الله آباد كه در كنار تالاب صالحیه است وضعیت چندان خوبی ندارد و باتوجه به شوری بالای خاك، استان البرز را تهدید می كند.













منبع:

1398/11/16
22:59:30
5.0 / 5
2667
تگهای خبر: آب , باد , حفاظت محیط زیست , خاك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی