گزارش،

پساب كارخانه بلای رودخانه

پساب كارخانه بلای رودخانه به گزارش حیوان خانگی لرستان نبود سیستم تصفیه فاضلاب و رهاسازی پساب كارخانه الكل‎سازی نصر خرم آباد در رودخانه این شهر مشكلات زیست محیطی بسیاری برای منطقه به وجود آورده كه این مورد نباید در شرایط كرونایی نادیده گرفته شود.


فعالیت چند شرکت الکل سازی در لرستان باعث شده که استان سهم خوبی از تولید ملی در این بخش را به خود اختصاص دهد که در شرایط فعلی کشور بسیار پرارزش و مهم می باشد ولی در این بین نباید مسائل بهداشتی و زیست محیطی فدای تولید آن هم به هر قیمتی شود.
یکی از این شرکت ها، الکل سازی نصر لرستان بوده که نیازمند سیستم تصفیه فاضلاب بوده و باوجود پیگیری های زیاد محیط زیست لرستان این سیستم نصب و راه اندازی نشده است.

کاهش کیفیت خاک و نابودی محصولات با دفع مستقیم پساب الکل سازی
دکتر نوشین بیرجندی، استادیار گروه محیط زیست دانشگاه لرستان، در این زمینه می گوید: امروزه الکل یک ماده شیمیایی پرکاربرد در زندگی انسان شمرده می شود که در موارد زیادی همچون پزشکی، مواد آرایشی، صنایع غذایی، صنایع نظامی و غیره کاربرد دارد.
وی افزود: کارخانجات الکل سازی معمولا از ترکیبات اولیه قنددار مانند خرما، ملاس نیشکر و چغندر قند جهت تولید الکل به روش تخمیر استفاده می نمایند و محصول اصلی آنها شامل اتانول، متانول و روغن الکل است.
این دکترای محیط زیست با اشاره به آلودگی ناشی از فاضلاب الکل سازی اظهار داشت: این فاضلاب به سبب BOD و COD بسیار بالا و داشتن مواد سمی مانند ترکیبات فنلی و همینطور دارا بودن pH پایین بعنوان یکی از آلاینده های محیط زیستی شناخته می شوند؛ در حالت متعارف به ازای هر لیتر الکل تولیدی، ۱۰ تا ۱۵ لیتر فاضلاب تولید می شود.
وی افزود: دفع مستقیم فاضلاب الکل سازی در خاک سبب کاهش کیفیت خاک و نابودی محصولات کشاورزی و تخلیه آنها در رودخانه تهدیدی جدی برای حیات آبزیان شده است.
این استاد دانشگاه از دیگر آلودگی های این صنعت را وجود بخارات اتانول و فرمالدئید انتشار یافته در محیط کارخانه دانست که می تواند سلامت کارکنان را به خطر اندازد.
بیرجندی اظهار داشت: فاضلاب ناشی از شست وشوی تجهیزات هم می تواند تا حدودی حاوی مواد موجود در فاضلاب تولیدی از برج های تقطیر مانند لاشه باکتری ها، الکل و... باشد بدین سبب پیش از دفع باید کیفیت آن کنترل شود.

این مدرس دانشگاه با تاکید بر اینکه تصفیه فاضلاب صنایع الکل سازی باتوجه به بار آلی و در واقع BOD و COD بسیار بالای این گونه فاضلاب ها امری ضروری و لازم است، اضافه کرد: برای تصفیه این فاضلاب ها ترکیبی از روش ها مورد استفاده قرار می گیرد که معمولا شامل تلفیقی از انواع روش های متداول مانند فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی، فیلتراسیون و اکسیداسیون پیشرفته است.
وی با اعلان اینکه نتایج پژوهش ها در سال های اخیر نشان میدهد آرایش بی هوازی- هوازی – ازناسیون با بیشتر از 99 درصد حذف موثرترین روش تصفیه است، عنوان کرد: تصفیه و بازیافت آب موجود در فاضلاب بمنظور استفاده مجدد در فرآیند و بازیابی الکل موجود در فاضلاب از بهترین چاره ها در کاهش فاضلاب تولیدی الکل سازی بوده که با اجرای برنامه های پایش مصرف آب در بخش های مختلف می توان ضمن بررسی و کنترل بموقع، خیلی از هزینه های موجود را کم کرد و به دنبال آن منابع طبیعی و محیط زیست را حفظ کرد.

روش های تصفیه پساب ها، اقتصادی نیست
در این خصوص ناهید شفیعیان، رئیس گروه بهداشت حرفه ای حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان اظهار داشت: چنانچه فاضلاب و پساب کارخانه الکل‎سازی در رودخانه رها شود منجر به آلودگی محیط زیست، تخریب زیستگاه و ازبین رفتن آبزیان می شود و همینطور در پایین دست برای کشاورزان و بهره برداران منابع آبی خطرناکست.
وی افزود: پساب کارخانجات الکل سازی و سایر کارخانجاتی که از ملاس بعنوان ماده اولیه استفاده می نمایند، به سبب داشتن بار آلی بسیار زیاد، بالا بودن فاکتورهای BOD وCOD، رنگی بودن پساب و داشتن ترکیبات سمی همچون فنول، به صورت مستقیم قابل دفع نیستند و یکی از اشکالات عمده زیست محیطی محسوب می شوند.
این کارشناس ارشد بهداشت حرفه ای اشاره کرد: روش های فیزیکی – شیمیایی مانند روش های جذب سطحی، فرآیندهای غشایی، تبادل یونی و اکسیداسیون شمیایی پیشنهاد شده که برای تصفیه این پساب ها اقتصادی نبوده و روش های بیولوژیکی هوازی- بی هوازی قادر به تصفیه کامل رنگ و ترکیبات پیچیده موجود در این پساب نیست بدین سبب برای تصفیه این پساب تلفیقی از روش های تصفیه بیولوژیکی و فیزیکی- شیمیایی لازم بنظر می رسد.
شفیعیان با اعلان اینکه روش های فیزیکی و شیمیایی بر مبنای جذب سطحی، تبادل یونی، فرآیند غشایی و اکسیداسیون های شیمیایی استوار است، تصریح کرد: روش های بیولوژیکی بی هوازی در مقایسه با روش های هوازی مقرون به صرفه بوده و در سال های اخیر توسعه زیادی یافته اند. برکه های بی هوازی 70-60 درصد BOD را با زمان ماند 1 تا 2 ماه کم می کنند. اغلب روش های بی هوازی راکتوری قادرند BOD فاضلاب ورودی را 80 تا 85 درصد کاهش دهند. در این صورت 15 تا 20 درصد BOD باقیمانده با روش های هوازی قابل حذف است.
وی اضافه کرد: تبخیر پساب بمنظور تولید خوراک دام و سوزاندن آن بمنظور بازیافت پتاس همچون روش های دیگری بوده که در مقیاس کم مورد استفاده قرار گرفته اند و در صورتیکه مشکلات فناوری ساخت و مشکلات بهره برداری آنها در نظر گرفته نشود هزینه خالص دفع را به سبب فروش محصولات به دست آمده کم می کنند.
این کارشناس اشاره کرد: پساب واحدهای تولید الکل بعنوان سوبسترا برای تولید پروتئین تک یاخته هم مورد تحقیق قرار گرفته است که در صورت فروش محصول به دست آمده، هزینه این روش هم کاهش پیدا می کند.
رئیس گروه بهداشت حرفه ای حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی لرستان با اعلان اینکه ترکیب روش های فیزیکی -شیمیایی و بیولوژیکی می تواند به صورت موثری برای حذف پساب کارخانجات الکل سازی به کار برده شود، عنوان کرد: تصفیه پساب واحدهای تولید الکل پیچیده بوده و به راحتی امکان پذیر نیست و مشکلات خاصی را دارد.

پلمپ چندباره کارخانه الکل سازی نصر خرم آباد
در این خصوص علی سالاروند، مسئول نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان اظهار نمود: قبلا بار آلودگی شرکت الکل سازی نصر خرم آباد 40 هزار BOD بوده که این میزان به 5000 رسیده و پیگیر است تا سیستم تصفیه فاضلاب نصب کند.
وی با اعلان اینکه پرونده این شرکت در دستگاه قضایی مفتوح است، افزود: سال قبل این واحد به دستگاه قضا معرفی و مجبور شد مواد اولیه را تغییر دهد تا بار آلودگی کم شود؛ با نصب یک سیستم معمولی می توان این مشکل را حل کرد.
این مسئول با اعلان اینکه از ورودی پساب به رودخانه میزان آلودگی را آنالیز کردیم، بیان کرد: این کارخانه طی چندین سال اخیر پلمب و به مراجع قضایی معرفی شده است.
وی اضافه کرد: اگر خنثی سازی انجام و بار اسیدی کاهش پیدا کند مابقی پسابی که به آب وارد می شود ضرر زیادی نداشته و تأثیر منفی روی آبزیان ندارد.
جای سوال و پاسخی قاطع که در اظهارات این مسئول محیط زیست لرستان وجود دارد این است که چرا موقعی کارخانه به سبب رعایت نکردن موارد بهداشتی پلمب شد باردیگر بدون اینکه مشکل رفع گردد به فعالیت خود ادامه داده و سلامتی مردم را به خطر می اندازد؟

بی نتیجه ماندن دعوای حقوقی محیط زیست و الکل سازی نصر
در این خصوص داریوش حسن نژاد، سرپرست شرکت آب منطقه ای لرستان اظهار داشت: برپایه قانون باید اندازه گیری حجم پساب کارخانه ها که به رودخانه وارد می شود را آب منطقه ای لرستان انجام دهد.
وی افزود: برپایه ماده 134 قانون و اعلام محیط زیست پروانه چاه کارخانه الکل سازی نصر را به سبب رهاسازی حجم بالای پساب در رودخانه خرم آباد تعلیق کردیم.
این مسئول با اعلان اینکه بعد از این جریان کارخانه الکل سازی ملزم به نصب دستگاه تصفیه پساب شد، اشاره کرد: این سیستم با همکاری محیط زیست و شرکت مشاور راه اندازی و نصب گردید و حتی افتتاح آن هم با حضور مسئولین محیط زیست انجام و بعنوان واحد سبز در استان معرفی گردید.
وی افزود: بعد از چندماه از نصب، سیستم تصفیه پساب این کارخانه گرفتار نقص فنی شد و شرکت مشاور که راه اندازی سیستم را تقبل کرده بود نتوانست با بهره گیری از گارانتی رفع ایراد را انجام دهد و نهایتا این سیستم از کار افتاد.
حسن نژاد با اعلان اینکه با این اوصاف محیط زیست استان فشار زیادی به کارخانه مذکور وارد کرد تا رفع نقص را انجام دهد اما شرکت الکل سازی به دلیلی هزینه بالای رفع نقص از این مهم شانه خالی کرد، اظهار داشت: همین مورد سبب دعوای حقوقی بسیار شدید بین محیط زیست و شرکت الکل سازی شد که پیگیری ها بی نتیجه ماند؛ شرکت با حفر و جاسازی لوله 4 اینچی در کانال حدفاصل بین کارخانه تا رودخانه خرم آباد پساب را رها کرد؛ این کار به لحاظ محیط زیستی غیراستاندارد بوده و منجر به ایجاد آلایندگی در آب می شود.
این مسئول بیان کرد: در سال های اخیر با حذف ماده 134 و جایگزین شدن جرائم نقدی این کارخانه با پرداخت جریمه به فعالیت خود ادامه می‎دهد و به تعهدش در امتداد نصب سیستم تصفیه فاضلاب عمل نکرده است.
حسن نژاد اظهار داشت: الان این کارخانه سه شیفت و با حداکثر ظرفیت خود کار می کند و بطور قطع میزان آلایندگی پساب آن نسبت به قبل بیشتر است.
به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، کارخانه الکل سازی نصر خرم آباد در جریان کرونا خدمات قابل توجهی به مردم در امتداد سلامتی آنها عرضه کرد ولی انتظار می رود در مورد نصب سیستم تصفیه فاضلاب که شاید تهدید نبود آن بمراتب خطرناک تر از کرونا باشد اقدام عاجلی انجام دهد.



1399/03/10
22:24:58
5.0 / 5
1577
تگهای خبر: آب , آلاینده , آلودگی , باد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۱
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی