طرح زیست محیطی بیابان زدایی از نانو تا میکرون

طرح زیست محیطی بیابان زدایی از نانو تا میکرون حیوان خانگی: طرح مالچ زیستی دانشگاه آزاد اصفهان طرح فناورانه ای است که بگفته آنها اعمال آن در منطقه فوق بحرانی ˮسگزیˮ اصفهان سبب تثبیت خاک و توسعه پوشش گیاهی شده است.


به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایسنا، شروع کار با یک رساله دکتری از سال۹۰ شروع شد، در آن سال ها پژوهشگران دانشگاه آزاد خوراسگان اصفهان با بهره گیری از نانو رس، مالچ زیستی را در مقیاس آزمایشگاهی تولید کردند که نتیجه خوبی به دست آمد.
اما فرآیند نانو رس گران بود؛ بدین جهت این گروه تحقیقاتی در طول سالهای ۹۲ تا ۹۴ تحقیقات خودرا بر روی تهیه مالچ رسی از "رس بنتونیت" ۱۰ و ۲۰ میکرون متمرکز کردند و در قالب پایان نامه های ارشد و دکتری در آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان به غلظت بهینه برای رس رسیدند.
حمایت مالی یکی از حمایت های مهم در ادامه پروژه های تحقیقاتی است که به محصول نایل آید. بدین جهت این گروه در اواخر سال ۹۴ پروپوزالی برای دریافت حمایت مالی به ستاد توسعه فناوری های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری ارسال کردند که در کمیته آب و خشکسالی و فرسایش محیط زیست این ستاد به تصویب رسید.
با حمایت هایی که این تیم از این طریق دریافت کرد، توانست در اردیبهشت ماه سال ۹۵ مالچ رسی تولید شده را در عرصه ۵۰ هکتاری پاشش کند و اواخر همان سال با ارسال یک پروپوزال دیگر، حدود ۱۵ هکتار دیگر برای پاشش در عرصه به این مساحت افزوده شد. بدین سان با حمایت های مالی معاونت علمی، بررسی مالچ زیستی مبتنی بر رس بنتونیت در مساحتی به میزان ۶۵ هکتار اجرائی شد.
این محصول در منطقه سگزی اصفهان اعمال شده است که بگفته احمد جلالیان، استاد گروه خاک شناسی دانشگاه آزاداسلامی اصفهان برمبنای نتایج تحقیقات انجام شده در منطقه "سگزی" هر ۶ روز و در ورزنه (تالاب گاوخونی) هر ۷ روز یک پدیده گرد و غبار رخ می دهد.
جلالیان اضافه می کند که بررسی ها همین طور نشان میدهد روند تولید گرد وغبار در منطقه "سگزی" و تالاب گاوخونی افزایشی بوده است، بطوریکه برمبنای مقایسه بین سال ۲۰۰۶ که هنوز وارد خشکسالی نشده بودیم، با چهار ماه ابتدای سال ۲۰۲۱، تولید گرد و غبار از دو مورد در سال ۲۰۰۶ به ۱۳ مورد(یعنی 6 برابر) در چهار ماه ابتدای سال ۲۰۲۱ بالا رفته است.
محصول زیست محیطی که مانع از گسترش بیابان می شود
مهندس یونس لیث صفار یکی از پژوهشگران این طرح در گفت و گو با ایسنا، با اعلان اینکه تمرکز تحقیقاتی ما بر روی تثبیت خاک، ریزگرد، تثبیت شن های روان و مقابله با بیابان زایی بوده است، اضافه کرد: با تحقیقات گسترده تیم تحقیقاتی ما به مالچ رس بنتونیت فرآوری شده رسید و موفق شدیم مالچ مبتنی بر رس بنتونیت را فرآوری نماییم و در عرصه، از آن برای تثبیت خاک و جلوگیری از گردو غبار بهره ببریم.
وی با اعلان اینکه مالچ رسی تولید شده مانند یک سوپر جاذب عمل می کند، توضیح داد: این مالچ رطوبت هوا را دریافت کرده و آنرا در خاک ذخیره می کند و همین عامل منجر به بازگشت، استقرار و افزایش پوشش گیاهی بومی شده است، به شکلی که در مناطق اجرای طرح و در تپه های شنی تثبیت شده، بعد از یک سال، گیاهان بومی توانسته اند برویند.
لیث صفار، نداشتن مشکلات زیست محیطی را از مزایای این محصول نام برد و تصریح کرد: تولید این محصول زیستی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است، ضمن آنکه از نظر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، هیچ آلایندگی برای محیط زیست در پی ندارد و به سرعت قابل دسترس است.
این محقق از دیگر مزایای آن این محصول را تقویت پوشش گیاهی در منطقه دانست و تصریح کرد: این طرح تا حالا در ۶۵ هکتار در منطقه شرق اصفهان در ناحیه فوق بحرانی به نام "سگزی" اجرائی شده که پس از ۵ سال، تثبیت خاک رخ داده است. این امر موجب جلوگیری از ریزگردها می شود.




منبع:

1400/08/16
13:22:02
5.0 / 5
619
تگهای خبر: آب , خاك , فناوری , محیط زیست
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی