مردم همانند دوران پرآبی دریاچه ارومیه آب مصرف می كنند
حیوان خانگی: مهاباد- ایرنا- رئیس پژوهشكده مطالعات دریاچه ارومیه در دانشگاه ارومیه اظهار داشت: سبك زندگی و مصرف آب توسط مردم منطقه همانند دوران پرآبی دریاچه ارومیه است و در این خصوص مسئولان باید برنامه ریزی مناسبی داشته باشند.
كامران زینال زاده روز چهارشنبه در جلسه شورای حفاظت از منابع آب مهاباد اضافه كرد: كارشناسان و متخصصان خارجی كه برای بازدید از پژوهشكده و طرح های احیای دریاچه ارومیه به ایران می آیند از واكنش مردم نسبت به بحران این دریاچه ابراز شگفتی می كنند.
وی با اشاره بر ضرورت افزایش آگاهی مردم نسبت به عواقب خشكی دریاچه ارومیه، اظهار نمود: فرهنگ سازی در مورد نحوه صرفه جویی و مصرف بهینه آب بسیار ضرورت دارد.
زینال زاده با تاكید بر اینكه با خشك شدن دریاچه ارومیه امكان حیات برای چندین میلیون مردم منطقه دشوار می شود، اظهار نمود: شیوه كنونی كشاورزی در منطقه به خشك شدن دریاچه ارومیه منجر می گردد.
به گفته وی در حالی كه مصرف 40 درصد منابع آب در واقع عبور از خط قرمز است، در حوضه آبریز دریاچه ارومیه 70 درصد از منابع آب تجدیدپذیر استفاده می گردد.
رئیس اداره امور آب مهاباد هم اظهار داشت: حجم كنونی مخزن سد مهاباد به 64 میلیون متر مكعب رسیده كه این مقدار در مدت مشابه سال قبل 50 میلیون مترمكعب بوده است.
محمد عبدالهی اظهار نمود: 91 میلی متر بارندگی از ابتدای مهرماه و با آغاز سال آبی 97-96 تابحال در مهاباد گزارش شده كه این مقدار بارش در مدت مشابه سال قبل 50 میلی متر بوده است.
وی همینطور با اشاره به ضرورت مدیریت درست آب های سطحی و زیر زمینی، اظهار داشت: امسال تابحال 90 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده و برای چاه های مجاز هم نصب كنتور هوشمند در دستور كار قرار گرفته است.
معاون استاندار آذربایجان غربی و فرماندار شهرستان ویژه مهاباد هم در این جلسه با اشاره به كمبود بارش ها و مشكلات كم آبی استان و عواقب خشك شدن دریاچه ارومیه، اظهار داشت: احیای دریاچه ارومیه با همكاری و هماهنگی بین بخش كشاورزی، امور آب، مردم و تمام دستگاه ها میسر می گردد.
ایرج شجاعی با اشاره به اینكه مشكل دریاچه ارومیه مربوط به تمام كشور به خصوص غرب ایران است، بیان كرد: اجتماعی كردن مبحث كم آبی استان و فرهنگ سازی در مورد نحوه استفاده از آب باید به صورت جدی تر دنبال شود.
وی همینطور اظهار نمود: وضعیت آب آذربایجان غربی دیگر جوابگوی كشاورزی سنتی نیست و بر این اساس برای توسعه استان باید از كشاورزی بطرف صنعت و خدمات حركت شود.
شجاعی همینطور افزود: در طرح های احیا دریاچه ارومیه معیشت و میزان سود كشاورزان در اجرای طرح ها باید مد نظر باشد تا همكاری و اشتیاق كشاورزان افرایش یابد.
به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایرنا تراز دریاچه ارومیه با افزایش 6 سانتی متری در ایام گذشته نسبت به ماه گذشته روبرو شده و به یكهزار و 270 متر و 29 سانتی متر رسیده است؛ وسعت كنونی این دریاچه یكهزار و 747 كیلومتر بوده كه در مقایسه با 15 سال قبل بیش از 2 هزار و 779 كیلومتر كاهش یافته است.
دریاچه ارومیه یك حوضه آبی بسته است كه آب آن از محل بارش مستقیم و روان آب ورودی از آب راهه ها و رودخانه ها تامین می شود؛ این حوضه آبریز توسط 21 رودخانه دائمی و 39 رودخانه دوره ای سیراب می گردد.
دریاچه ارومیه بزرگ ترین آبگیر دائمی در شمال غرب فلات ایران است؛ این دریاچه از اواسط دهه 1380 شمسی آغاز به خشك شدن كرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال 2015 میلادی در حدود 80 درصد از مساحت آن خشك شد.
بنا بر نظر كارشناسان خشك شدن دریاچه ارومیه تاثیر منفی بر محیط زیست منطقه داشته و بر روی دمای هوا و وزش بادهای نمكی تاثیر گذاشته است.
به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایرنا، اسفند امسال و فروردین سال آینده 300 میلیون مترمكعب آب از سدهای حوضه دریاچه ارومیه به سمت این دریاچه رها سازی می گردد.
این میزان رهاسازی از سدهای بوكان و سد مهاباد و بخشی از آب سد حسنلو و سدهای كم حجم دیگر مانند سد زولا، علویان، قلعه چای و ساروق تحقق خواهد یافت.
3072/3093
** خبرنگار: پیمان پاكزاد ** انتشار: علیرضا فولادی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب