دودی كه حلقه زندگی اهوازی ها را تنگ تر كرد؛

سایت دفن زباله صفیره بلای جان مردم اهواز

سایت دفن زباله صفیره بلای جان مردم اهواز اهوازـ در هفته اخیر سایت دفع زباله صفیره كلانشهر اهواز سه بار دستخوش حریق عمدی شد تا دود آن به چشم مردم برود و نفس ها بند آمده تا از آن بعنوان بلای جان مردم در روزهای شیوع ویروس كرونا نام ببرند.



خبرگزاری مهر - گروه استانها، کوثر کریمی: اینجا اهواز است و هر دم از این باغش، بری می رسد. روزی نیست که داستان هوا با نوعی از آلودگی همراه نباشد؛ از فاضلاب و سوزاندن نیشکرها تا آلودگی آب آشامیدنی و فلرهای نفتی که ثمره ای به غیر از بیماری برای مردم به ارمغان نیاورد.
در این میان اما آنچه چند سال اخیر مزید بر دیگر موارد شد ماجرای آتش گرفتن زباله های سایت دفع زباله صفیره در این شهرستان است. در چند روز اخیر شهروندان اهوازی بامداد ها که از خانه بیرون می زنند، با آسمان گرفته از دود و بوی گندی در هوا مواجه می شوند که خبر از سوزانده شدن زباله های صفیره دارد و در این روزهای کرونا که ریه خیلی از همشهری ها با این ویروس دست و پنجه نرم می کند، این دود آلوده عرصه تنفس و زندگی را بر مردم تنگ کرده است.
سایتی که در حاشیه شهر اهواز و نزدیک برومی قرار دارد، در کنار چند روستا با ساکنانی که استفاده از هوای پاک حق مسلم آنهاست.
بارها قول دفع صنعتی و نیمه صنعتی زباله ها از جانب شهرداری داده شد ولی انتظار این مبادرت به دلایلی نامعلوم هنوز به سر نیامد و سال هاست که دود این سوزاندن عمدی یا غیرعمدی زباله ها به چشم و حلق اهوازی ها و روستانشینان حاشیه شهر می رود.
بیماری مزمن ریه
رئیس مرکز بهداشت شرق اهواز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار می کند: بیماری های ریه به دو نوع «بیماری های حاد» در کسانی که ریه سالمی داشته اند مثل برونشیت و ذات الریه و همین طور «بیماری های مزمن» مثل آسم و بیماری های شغلی (معدن، تماس با دود یا گرد و خاک) تقسیم بندی می شوند.

احمد مشکورنیا ادامه می دهد: من دسته سومی نیز به آنها اضافه می کنم، کسانی هستند که بهر دلیلی گرفتار بیماری مزمن ریوی هستند و ریه آنها بسیار بیشتر از افراد سالم مستعد ابتلاء به بیماری حاد است که در صورت ابتلاء به بیماری حاد بهبودی با تأخیر انجام و احتمال بروز عوارض خطرناک و حتی مرگ در آنها بسیار بیشتر از جمعیت عادی است.
این پزشک متخصص داخلی که مسائل ریوی و جسمانی ناشی از دود نیز جز حیطه تخصصی کاری او شمرده می شود، بیان می کند: یکی از مواردی که سبب ایجاد آزار ریوی و تنفسی و همین طور منجر به ایجاد بیماری های مزمن ریه می شود، دود ناشی از آتش سوزی به هر علت است.
وی اضافه می کند: ذرات کربن موجود در دود پس از ورود به سیستم تنفسی در تمام طول مجاری تنفسی از بینی تا انتهایی ترین قسمت آلوئوهای ریوی (کیسه های هوایی ریوی) رسوب می کند و دو اتفاق را رقم می زند؛ اول فلج شدن مژک های موجود در مجاری تنفسی (این مژک ها در حالت عادی آلودگی هایی را که به مجاری تنفسی و ریه ها وارد می شوند، گرفتار می کنند و از بدن بیرون می رانند) که موجب انباشته شدن آلودگی در ریه ها می شود.
آثار دودزدگی ۲۵ سال می ماند
رئیس مرکز بهداشت شرق اهواز عنوان می کند: اتفاق بعدی هم سخت شدن دیواره آلوئوهای ریوی و فلج کردن سلول های دفاعی بدن است که در حالت عادی در آلوئوها وجود دارند و مسئول نابود کردن میکروب ها، ویروس ها و آلودگی های راه یافته به ریه هستند.
مشکورنیا تشریح می کند: استنشاق دود در همان موقع آتش سوزی درجاتی از تنگی نفس را به دنبال دارد که با از بین رفتن دود این مشکل برطرف می شود اما اتفاق اصلی و ناخوشایند چیز دیگری است. ذرات کربن دود که به ریه راه یافته اند، هیچ گاه از ریه و سیستم تنفسی خارج نمی شوند و کار بیماری زایی را در سیستم تنفس ادامه می دهند که این کار سال ها (بیش از ۲۵ سال) طول می کشد پس امروز با بیمارانی مواجه هستیم که گرفتار بیماری ناشی از تماس با دود هستند و حداقل ۲۵ سال از تماس آنها با دود می گذرد.
وی می افزاید: اخیرا با آتش سوزی های مکرر پسماندهای صفیره روبه رو بوده ایم که البته اتفاق جدیدی نیست و همیشه در تمام فصول سال بمراتب شاهد آن هستیم.
بیماران اسپری به دست
رئیس مرکز بهداشت شرق اهواز یادآور می شود: این آلودگی خطرناک که البته به آسانی با اقدام درست و علمی شهردار قابل اصلاح و کنترل است، به غیر از مسائل زیست محیطی اثر بسیار عمیق و ماندگاری بر سلامتی همه انسان های حاضر در اجتماع به خصوص کودکان و نوجوانان که ریه لطمه پذیر و حساسی دارند، داشته و خواهد داشت.

مشکورنیا انتقاد می کند: در صورتیکه این رویه کنترل و اصلاح نشود، در آینده ای که چندان هم دور نیست شاهد نسلی بیمار و اسپری به دست خواهیم بود که به سبب تنگی نفس قادر به انجام ساده ترین کارهای روزمره نخواهند بود و این نسل بجای اینکه تولیدکننده باشد فقط مصرف کننده، بیمار و نیازمند دارو می شوند؛ آن هم داروهایی که بعضاً بسیار گران قیمت و کمیاب هستند.
وی در آخر تاکید می کند: شایسته است که مسئولان ذی ربط نه فردا بلکه همین امروز برای حل این معضل اقدام نمایند و در این ماه ها و روزها که کرونا شهروندان بی پناه اهوازی و خوزستانی را قلع و قمع کرده و می کند، فاجعه را از این عمیق تر نکنند.
۳ آتش سوزی عمدی
رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار می کند: نیروهای آتش نشانی اهواز در آخرین روز اطفای حریق برای خنک کردن و روان سازی آب روی نقاط گرفتار حریق شده در سایت دفع زباله صفیره فعالیت کردند.
ابراهیم قنبری ادامه می دهد: ۴۵ نفر از نیروها در سه شیفت مداوم اطفای حریق را انجام دادند ولی با توجه به این که در نقطه به نقطه سایت به خاطر گرما، فشار کامپک زباله و شیرابه هایی که از زباله ها خارج می شد، کار اطفای حریق کمی سخت شده بود.
وی بیان می کند: مأموران آتش نشانی با به هم زدن سطح اصلی خاک، نسبت به کنترل حریق و دود حاصل از آن اقدام نمودند.
رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز عنوان می کند: به دستور شهردار اهواز حدود ۱۲ دستگاه لودر، بولدوزر و کمپرسی در صفیره مستقر بوده و فعالیت داشتند ولی چون وسعت این سایت حدود ۱۲۰ هکتار است، عملاً کنترل حریق سخت شده بود.
قنبری یادآور می شود: برمبنای اعلام مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری اهواز این آتش سوزی ها عمدی بوده است که البته گرمای زیاد هم می تواند یکی از عوامل مؤثر در آتش سوزی های فصل تابستان باشد.

وی با بیان این خبر که سایت دفع زباله صفیره طی هفته جاری برای سومین بار گرفتار آتش سوزی شده است، می گوید: دو نفر از نیروهای آتش نشانی گرفتار دودگرفتگی شده و از ناحیه دست بر اثر سوزن و شیشه های در محل گرفتار مصدومیت شدند.
ورود روزانه بیش از ۱۰۰۰ تُن زباله
از سوی دیگر رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان می کند: سایت صفیره با مساحت ۱۱۵ هکتار به صورت محصور شده است که روزانه یک هزار و ۵۰ تُن زباله از شهر اهواز، شیبان و کارون اینجا تخلیه شده و بعد از پردازش آنها را دفن می نماییم.
محمدرضا قنواتی ادامه می دهد: ساعت ۶ پس از ظهر چند روز پیش از پشت دیوار یک شیء به داخل زباله ها پرتاب و متأسفانه دو و نیم هکتار از سایت گرفتار حریق شد؛ از همان ابتدای کار ماشین های آتش نشانی در صحنه حاضر شده و ماشین آلات شهرداری هم به کمک آمدند.
وی عنوان می کند: پس از اطفای اولیه حریق نیز با روکش خاک زدن کار از بین بردن دود انجام شد ولی وسعت کار گسترده بوده و کمی زمان بر بود چونکه زباله ها دپو شده و شیرابه زیاد داشت.
رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز با اشاره به اینکه شرکت نفت برای اعزام ماشین آلاتی همچون بولدوزر، بیل و کمپرسی همکاری داشت، می افزاید: در تمام دنیا زباله باید دفن حداقلی داشته باشد ولی در شهر اهواز عملاً فقط یک درصد پردازش و مابقی را دفن می نماییم.
قنواتی یادآور می شود: باید تمام دفن حداقلی داشته باشیم که دیگر چنین اتفاقاتی رخ ندهد، ۳۰ درصد زباله خشک و ۷۰ درصد آن «تر و مرطوب» است که قسمت «تر» را باید به کود کمپوست تبدیل نماییم تا دیگر دفن نداشته باشیم و مابقی نیز که ارزش حرارتی دارند را باید به هیدروکربن و مشتقات آن تبدیل نماییم ولی همه این اقدام ها نیازمند صرف اعتبارات است.
۱۱۰ میلیارد تومان اعتبار
وی عنوان می کند: برمبنای برآوردها برای امسال ۱۱۰ میلیارد تومان اعتبار باید تزریق شود که دفن زباله ۹۹ درصدی را به ۱۵ درصد برسانیم؛ وقتی زباله ای دفن شود، آن وقت اتفاقات ناگوار این شکلی نیز کاسته می شود.

رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز می گوید: با این شرایط و وضعیت بحران مالی که داریم، برای دفن بهداشتی تر زباله ها یک مناقصه برگزار و پیمانکار هم تجهیز کارگاه را انجام داده است تا بتوانیم عملیات اجرایی سلول سوم را شروع نماییم.
قنواتی ادامه می دهد: در این سلول به خاطر سطح بالای آب های زیرزمینی اهواز به روش فکوئوکا دفن زباله را انجام می دهیم؛ روی سلول سدی راه اندازی و لوله گذاری می شود تا شیرابه برود و برای خروجی گاز متان هم لوله های عمودی کار می شود که گاز متان بیرون رود و دیگر شاهد این آتش سوزی ها نباشیم.
وی در آخر اظهار می کند: به جهت اینکه بتوانیم قسمتی از میزان دفن را کاهش دهیم، کار این سلول را شروع می نماییم که ظرف ۹ ماه آینده در صورت تامین اعتبار افتتاح شود و سال آینده دیگر از این دست اتفاقات را شاهد نباشیم.
به گزارش حیوان خانگی به نقل از مهر، محرومیت ها در اهواز تمامی ندارد و گویی این کلان شهر از پیشرفت تکنولوژی سهمی ندارد؛ کلان شهری که هنوز مبحث جمع آوری زباله در آن شکل سنتی خودرا دارد و نه از طرح تفکیک زباله و نه از ماشین های مکانیزه جمع آوری زباله بدون دخالت دست خبری نیست.
تایم جمع آوری زباله هم که از قانون ساعت ۹ شب پیروی نمی کند و زباله ها تا ساعت ها در خیابان در بین گربه ها و زباله گردها دست به دست می شوند تا زمانی که بعد از جمع آوری و تخلیه در سایت صفیره طعمه حریق شوند و با دود آزاردهنده خود به شکلی دیگر عرصه را بر شهروندان تنگ کنند.
و جالب تر پاسخ توجیه گونه به اعتراض سوزاندن زباله هاست که عمدی اعلام می شود؛ آیا این پاسخ قانع کننده است؟ آیا اگر در نقطه ای از شهر چاه نفت یافت شود، بلافاصله با انواع و اقسام نگهبان ها و حراست ها از آن حفاظت نمی شود؟ پس چرا چنین سایتی که با جان و سلامت مردم ارتباط دارد بواسطه نگهبانی کنترل نمی گردد که به قول مسئولان آنجا آتش سوزی راه نیندازند؟ البته اگر مسئولیت اصلی و کوتاهی شهرداری را در مبادرت به دفع صنعتی یا غیر صنعتی و اصولی زباله ها نادیده بگیریم.

1399/04/14
16:37:30
5.0 / 5
1747
تگهای خبر: آب , آلودگی , ایمنی , باد
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۳
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی