حفاظت از منابع حیاتی خاك كشور

حفاظت از منابع حیاتی خاك كشور به گزارش حیوان خانگی خاك بستری حیاتی برای كره زمین است كه این روزها چندان توجهی به آن صورت نمی گیرد و ادامه این روند منجر به از دسترس خارج شدن و از بین رفتن این عنصر حیاتی می گردد.


به گزارش حیوان خانگی به نقل از ایرنا، خاك شاید در نگاهی سطحی و بدون مطالعه بعنوان بی ارزش ترین داشته های كره زمین به حساب آید، در حالی كه وجه تمایز این سیاره خاكی با دیگر سیارات، برخورداری از پوشش مغذی به نام خاك است.
خاك كه بعنوان بستر و پوششی بر روی پوسته های مركزی زمین است، نقشی بسیار كلیدی در تداوم حیات دارد و بعنوان ریشه گاهی برای نباتات است.
اهمیت خاك زمانی بیشتر آشكار می گردد كه اگر با كمبود یا نبود آب مواجه شویم می توان با استفاده از دستگاه های آب شیرین كن از دریا آب شیرین استحصال كرد، ولی اگر خاك از بین برود، این خسارت با هیچ دستگاه پیشرفته ای جبران نمی شود.
سال هاست كه تغییر اقلیم تهدیدی برای خاك شده است زیرا زمانی كه با كمبود بارش و خشكی زمین مواجه می شویم، خاك استقامت خویش را از دست داده و فرسایش های زیادی را هر ساله شاهد هستیم.
از طرف دیگر گاه كشاورزی غیراصولی و بهره كشی زیاد از خاك كشاورزی، این بستر حیاتی را فقیر و با خطر مواجه كرده است.
بر اساس آمار اعلام شده برای تولید یك سانتیمتر خاك بین 200 تا 800 سال زمان نیاز است كه این ارزش بالای این عنصر حیاتی سبب شده تا كمتر كشوری حاضر به فروش خاك خود بخصوص در شرایط اقلیمی كه جهان را فراگرفته، باشد.
كارشناسان اعلام نموده اند كه میزان فرسایش خاك در ایران 5 برابر متوسط جهانی است كه نشان دهنده رفتاری ناصحیح با بستر زمین است به طوریكه در ایران سالانه 26 تن در هكتار فرسایش خاك داریم در حالیكه متوسط جهانی پنج تن در هكتار است.
اكنون وضع خاك كشاورزی به گونه ای شده كه معاون آب و خاك وزارت جهاد كشاورزی با اشاره به اینكه خاك اصلی ترین منبع توسعه همه جانبه اقتصادی به حساب می آید، اظهار داشت: اكنون غفلت از منابع خاك مهمترین كاستی در بخش كشاورزی و زیستی كشور است.
علیمراد اكبری در همایشی كه به در موسسه تحقیقات خاك و آب كشور واقع در استان البرز برگزار شده بود، اضافه كرد: به رغم اینكه در كشور وضعیت آب و خا ك مناسب نیست ولی هرگونه برنامه ریزی بدون در نظرگرفتن خاك معنا و مفهومی ندارد زیرا خاك هم بستر حیات جانوران و گیاهان بوده و هم مخزنی برای آب است و اگر خاك را درنیابیم بطور قطع برنامه ریزی برای آب معنایی ندارد.
وی با اشاره به اینكه كشور ما تاب آوری توسعه افقی و توان اكولوژیكی در بخش كشاورزی ندارد، تصریح كرد: در برخی از مناطق باید سطح زیر كشت را كم نماییم و بایستی به سمت توسعه عمومی و بهره وری پیش برویم.
وی عوامل زیادی را در بهره وری دخیل دانست و اظهار داشت: 2 عنصر پایه بهره وری آب و خاك است اما اكنون یكی از مسایلی كه در كشور بر روی آن مانور داده می گردد مبحث آب است لیكن در بحث خاك غفلت شده است.
اكبری اضافه كرد: باید وضعیت نامطلوب خاك به برنامه ریزان كشور اطلاع رسانی كرد و توان تولیدی خاك را با حفظ پایداری سرزمین به دقت رصد و پیگیری نماییم تا مسایلی كه برای آب اتفاق افتاده برای خاك تكرار نشود.
معاون وزیر جهاد كشاورزی بیان داشت: در آب مشكلات زیادی به وجود آمد كه نتیجه توسعه بدون توجه به توان اكولوژیكی و مسایل زیست محیطی و پایداری كشور بود.
اكبری با اشاره به اینكه مصادیقی همچون ماشین آلات، مدیریت، منابع انسانی، بذر، كود، سم و مبارزه با آفات در كشاورزی پارامترهای موثری هستند، اظهار داشت: بهره وری مناسب از آب و خا ك در این بخش نقش حاكمیتی دارد.
***ایجاد سازه ها بدون توجه به مسائل زیست محیطی
معاون آب و خاك وزیر جهاد كشاورزی با اشاره به اینكه دورانی در كشور حاكم شد كه كسی به مسائل غیرسازه ای فكر نمی كرد، اظهار داشت: شاید در آن دوران تولید سازه های سدی مورد نیاز بود ولی ساخت این سازه ها بدون توجه به مسایل زیست محیطی و پایداری سرزمین مشكلات زیادی را برای كشور بوجود آورده است.
وی با اشاره به اینكه در تلاش هستیم تا برای خاك مشكلی همچون آب رخ ندهد، ادامه داد: خیلی سعی كردیم كه ردپایی از خاك در برنامه ششم داشته باشیم ولی متاسفانه در سال 96 هیچ اعتباری برای آن تخصیص نیافته است.
اكبری در ادامه به برنامه های پیش رو اشاره نمود و اضافه كرد: بایستی به بحث خاك، قنوات، آب بندان ها و شالیزارهای شمال كشور پرداخت زیرا وزارت جهاد كشاورزی در نظر دارد بحث كشت برنج را فقط در دو استان گیلان و مازندران متمركز كند كه باید زیرساخت های آن آماده شود كه اگر اینكار انجام نشود ممكن است امنیت تامین برنج به خطر بیفتد.

***جایگاه ضعیف ایران در مجامع جهانی در مبحث آب و خاك
اكبری جایگاه ایران در مجامع جهانی در مبحث آب و خاك را ضعیف دانست و تصریح كرد: البته در مبحث آب جایگاه بهتری داریم ولی اكنون 2 قرارداد با فائو به امضاء رسانده ایم كه یكی با مبلغ 10 میلیون دلار و دیگری 500 هزار دلاری است كه مشترك بین 8 كشور همچون عراق، تونس، مصر و ایران است كه اولین جلسه آن در مصر برگزار گردید.
وی تصریح كرد كه بایستی تلاش نماییم حضور و جایگاهمان را در مجامع علمی جهان قوی تر نماییم به طوریكه اكنون در مبحث سیمیت (كشت گندم و ذرت) جزو 3 كشور اول كه شامل تركیه، مكزیك و ایران هستند می باشیم و برای ما مهم است كه در یك مجمع و مركزتحقیقاتی جهانی با این وسعت حضور داشته باشیم.
وی با اشاره به اینكه بایستی زیرساخت ها در بحث خاك را آماده نماییم، اظهار داشت: بایستی ساختارمان در معاونت آب و خاك را قوی تر كرده و یك مركز خاك تولید نماییم و در استان ها هم آب و خا ك به معاونت ارتقا یابد و مدیریت خاك را هم در استان ها تولید نماییم تا این مورد قوی تر شود.
وی افزود: همینطور بایستی بر روی نقشه های خاك شناسی مدیریت پذیر در كشور كار نماییم به رغم اینكه یكسری كارهای پراكنده توسط وزارت جهاد كشاورزی و وزارت نیرو انجام شده ولی بیشتر مطالعات خاك مطالعات نیمه تفضیلی بوده و نباید به چند كار تحقیقاتی اكتفا نماییم و باید برروی اشل بزرگ و زیرساخت ها برویم یعنی نقشه كربن خاك كشور را تهیه نماییم و ببنیم كجا مشكل دارد، متاثر از چیست و در كدام اقلیم است.

***تحقیق بر روی آلودگی های نوظهور خاك
معاون وزیر جهاد كشاورزی یكی از برنامه های تحقیقی درجهان را بررسی آلودگی های نوظهور خاك دانست و اظهار داشت: این آلودگی متاثر از نانوذرات هستند كه اصلا بر روی آن فكر نشده و در برنامه های ما نیست ولی دنیا بر روی آن كار می كند.
وی اضافه كرد: اكنون در مبحث خاك مشكل جدی داریم لیكن فقط به مبحث آب و مسایل اجتماعی و سیاسی آن می پردازیم و باید پیش از آن نگاهمان به خاك متمركز شود تا صدمه ها به حداقل برسد.
**برنامه ریزی برای آب بدون نگاه به خاك مفهوم ندارد
این مسئول با اشاره به حساسیت مبحث خاك در بخش كشاورزی اظهار داشت: نگاه ما این است كه بحث خاك در كشور برجسته شود زیرا به مبحث خاك در كشور ما غفلت شده است.
وی اضافه كرد: بارها اعلام شده هرگونه برنامه ریزی برای آب كشور بدون توجه به خاك مفهوم و مفهوم ندارد زیرا خاك مخزن آب است و اگر این مخزن را نتوانیم نگهداری و مدیریت نماییم بحث مدیریت آب مفهوم ندارد.
وی افزود: به ازای افزایش یك درصد منابع آلی خاك 2. 5 برابر ظرفیت نگهداری خاك اضافه خواهد شد یعنی منابع آب در دسترس ریشه قرار خواهد گرفت، ازاین رو می خواهیم مروجین حاضر در پهنه ها بحث آب وخاك را با هم ببینند و غیر از این راهی نخواهیم داشت؛ به تنهایی نمی توان روی هركدام از آن ها برنامه ریزی نمود.
وی اظهار داشت: ما بارها تاكید كرده ایم و از مسئولین خواسته ایم كه یك درصد منابع ما باید به بحث ترویج و آموزش كشاورزی اختصاص پیدا كند ولی تا كنون انجام نشده است.

***حدود10 درصد خاك ایران دارای ظرفیت فعالیت كشاورزی
رئیس موسسه تحقیقاتی خاك و آب وزارت جهاد كشاوری هم اعلام نمود كه تنها حدود 10 درصد از خاك كشور دارای ظرفیت لازم برای فعالیت های كشاورزی است.
دكتر كامبیز تاجر به اهمیت خاك اشاره نمود و اضافه كرد: مدارك و مستندات روشنی نشان داده است كه افول تمدن های بزرگی مثل سومری ها و مایاها ناشی از تخریب خاكشان بوده است.
وی تصریح كرد: در ادبیات جهانی این مورد جا افتاده كه تخریب سرزمین ناشی از تخریب خاك است و به صورت ملموس بررسی ها نشان داده كه بیش از90 درصد نیازهای بشر از خاك تامین می گردد یعنی خوراك و پوشاك یا به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از خاك به دست می آید.
وی همچون تولیدات مستقیم از خاك را غلات و محصولات كشاورزی ذكر كرد و اظهار داشت: تولیدات غیر مستقیم مواد پروتئینی و پوشاك هستند كه نقش خاك در تامین نیازهای بشری را نشان داده است.

***خاك بزرگترین ذخیره گاه كربن است
بازرگان با اشاره به اینكه خاك بزرگترین ذخیره گاه كربن در كره زمین است، اظهار داشت: تخریب خاك می تواند این كربن ها را آزاد كرده كه در نتیجه آزاد شدن كربن در اتمسفر فجایع گرم شدن كره زمین و نامناسب شدن شرایط برای زندگی انسان ها را به بار خواهد داشت.
وی اضافه كرد: خاك هم ذخیره گاهی برای آب های دنیا است به طوریكه بعد از بارش باران بخشی به روان آب تبدیل گشته و به دریاها می ریزند و بخشی هم در پروفیل خاك ذخیره می گردد.
رئیس موسسه تحقیقات خاك و آب كشور با اشاره به اینكه جایگاه خاك در بحث انرژی هم روشن شده، تصریح كرد: به همین منظور فائو ( سازمان كشاورزی و خواربار جهانی) از سال 2012 برنامه ای با عنوان 'برنامه جهانی مشارك خاك' راه اندازی كرده كه هدف اصلی این برنامه در جهت تامین امینت غذایی مردم دنیا و به خصوص كشورهای فقیر متمركزشده است.
وی افزود: همینطور توجه به وضعیت مدیریت منابع خاك در كشورها به خصوص كشورهای در حال توسعه و كشورهای فقیر از دیگر اهداف این برنامه است وهدف سازمان كشاورزی و خواربار جهانی در برنامه مشاركت جهانی خاك كمك به كشورهای كمتر توسعه یافته جهت استفاده بهینه از خاكشان است.
بازرگان اظهار داشت: فائو در این مسیر می خواهد كه به مبحث سلامت خاك، فرسایش خاك و همینطور آموزش و ترویج در حوزه خاك و همینطور پژوهش در این حوزه را مورد توجه قرار دهند.
وی تصریح كرد كه بنابراین روزجهانی خاك از سال 2015 عنوان شد و در ایران هم خوشبختانه به خصوص در سال های اخیر اتفاقات خوبی افتاده است.

***كمبود خاك در ایران
این مسئول با اشاره به اینكه از گذشته كارهایی در زمینه خاك شده، اضافه كرد: بیشتر به علت وسعت كشور ما و بزرگی فیزیكی گستره ایران عموم مردم و حتی بدنه كارشناسی و اجرایی با این ایده حركت می كردند كه ما مشكلی در خاك و كمبود آن نداریم.
وی ادامه داد: خاك هایی كه عمق زیادی دارند باران زیاد و آب زیادی را در خودش ذخیره می كنند.
بازرگان بیان داشت: در این اراضی مستعد به راحتی می توان با كشت دیم و بدون نیاز به آبیاری محصولات خوبی را برداشت كرد ولی در كشور ایران از وسعت 165 میلیون هكتاری كشور نزدیك به 10 درصد آن ظرفیت كشاورزی دارد.
وی اظهار داشت: اكنون 18. 5 میلیون هكتار زمین كشاورزی داریم كه حداكثر ظرفیت كشاورزی ایران است كه عواملی مانند گرمازدگی و سرما زدگی در كاهش بهره وری از این اراضی تاثیر دارد.
رئیس موسسه تحقیقاتی خاك و آب كشور اضافه كرد: با عنایت به محدودیت آب این ظرفیت همینطور كاسته می شود و اگر به آن توجه نكنیم به رغم اینكه كشور وسیعی داریم اما با محدودیت خاك كشاورزی روبرو خواهیم شد.
وی با اشاره به اینكه جمعیت كشور ما روزبه روز در حال افزایش است، خاطرنشان كرد: به لحاظ موقعیت استراتژیكی، امنیتی، اجتماعی و سیاسی حداقل اگر در بعضی محصولات استراتژیك خودكفا نشویم باید به نحو قابل توجهی خوداتكا شویم یعنی اگر نگوییم 100 درصد این محصول را خودمان تولید نماییم، باید درحد خوبی تولید نماییم تا دست به دامن كشورهای دیگر نشویم.
بازرگان افزود: حداقل برای محصولات استراتژیك آن چیزی كه در اسناد بالادستی و فرمایشات و سفارش های مقام معظم رهبری است برنامه ریزی نماییم.
وی اظهار داشت: این رویكرد نشان داده است كه منابع خاك و آب كشورمان محدود است كه با این منابع محدود باید تولید كشاورزی را طوری تنظیم نماییم تا در محصولات استراتژیك وابسته نباشیم و بتوانیم غذاها و نیازهای مردم را از خاك كشورمان تامین نماییم.
رئیس موسسه تحقیقات خاك و آب كشور اضافه كرد: این وضعیت نشان داده است كه ما باید از منابع محدود خاك و آب كشورمان با دقت مراقبت نماییم.
وی به وجود مسایل تهدید كننده منابع خاك و آب كشورمان اشاره نمود و تصریح كرد: بر مبنای بررسی های انجام شده در سال های اخیر، با عنایت به تغییر شرایط كشاورزی در دوره های اخیر از كشاورزی سنتی به كشاورزی مدرن، مسایلی پایداری تولید در منابع خاك و آب تهدید می كند كه همچون آن تغییر كاربری اراضی كشاورزی است.

***4. 3 میلیون هكتار از اراضی كشاورزی كشورمحدودیت شوری دارند
رئیس موسسه تحقیقاتی خاك و آب كشور ادامه داد: از مجموع اراضی تحت پوشش كشت آبی كشور، 4. 3 میلیون هكتار محدودیت شوری در درجات مختلف را دارد.
وی با اشاره به اینكه از كل وسعت 165 میلیون هكتاری كشور نزدیك به 10 درصد آن ظرفیت كشاورزی دارد، اضافه كرد: اراضی دارای ظرفیت و پتانسیل كشاورزی كشور حدود 18. 5 میلیون هكتار است.
وی تصریح كرد: از این میزان اراضی دارای قابلیت كشاورزی در كشور فقط حدود 8 تا 8. 5 میلیون هكتار زیر كشت آبی قرار دارند و 6. 3 میلیون هكتار هم زیر كشت دیم قرار دارند.
وی با اشاره به اینكه هرساله حدود 4. 2 میلیون هكتار هم زیر كشت قرار نمی گیرند كه در اصصلاح به آیش معروف است، ادامه داد: از حدود 8. 5 میلیون هكتار اراضی زیر كشت آبی فقط 1. 2 میلیون هكتار اراضی بدون محدودیت هستند. 6. 8 میلیون هكتار هم اراضی دارای محدودیت هستند كه 4. 3 میلیون هكتار آن فقط محدودیت شوری با درجات مختلف دارند.
بازرگان با اشاره به اینكه مبحث شوری خاك دومین مساله تهدید كننده اراضی كشاورزی كشور پس از تغییر كاربری اراضی كشاورزی است، اظهار داشت: با عنایت به توسعه كشاروزی آبی می دانیم كه هر جا كه آبیاری اراضی كشاورزی را داریم به همراه آن نمك به خاك اضافه می نماییم كه باید به شرایط زهكشی خاك ها توجه نماییم ضمن اینكه به شست و شوی نمك از پروفیل خاك هم توجه نماییم.
وی بیان داشت: شدت تبخیر آب در كشور ما بسیار بیشتر از متوسط دنیاست در حالیكه میزان بارندگی بسیار كمتر از متوسط جهانی است به طوریكه بارندگی ما چیزی حدود 240 میلی متر در سال است ولی در دنیا حدود 800 میلی متر است و میزان متوسط تبخیر كه 2100 میلی متر است ولی در دنیا 700 میلی متر است.
رئیس موسسه تحقیقاتی خاك و آب كشور با اشاره به تهدید گسترش شوری اراضی كشاورزی، افزود: با این شرایط بارندگی و تبخیر كشور ما تعادل مناسبی ندارد پس اراضی تحت كشت آّبی را باید به شدت مواظبت نماییم تا تجمع نمك در خاك اتفاق نیافتد.

***مواد آلی كمتر از یك درصد در بیش از 60 درصد خاك های كشاورزی كشور
بازرگان در ادامه یكی دیگر از تهدیدات منابع خاك و آب كشور را مبحث مواد آلی خاك دانست و اظهار داشت: در كشاورزی سنتی وظیفه تامین عناصر غذایی به عهده مواد آلی بوده به طوریكه كشاورزان در نظام سنتی عادت داشتند كه به مزرعه خود یا از فضولات دامی دامپروری خودشان به صورت سنتی اضافه كنند در حالیكه علاوه بر اینكه سطح زیر كشت كم بوده و میزان برداشت عناصر غذایی از خاك هم به علت وجود ارقام كم توقع، كم بود.
وی اضافه كرد: پیشرفت كشاورزی و ورود ارقام جدید و پرمحصول تقاضای بیشتری برای عناصر غذایی به وجود آمد كه ازاین رو برداشتشان از خاك بیشتر شد و با این وضع ما توان زایش خاك را خیلی بیشتر از ظرفیت آن انتظار داریم پس ازاین رو باید به شرایط خاكمان وقتی كه ارقام پرمحصول را می كاریم و برداشت بیشتری می نماییم بیشتر توجه نماییم.
این مسئول افزود: گذار از كشاورزی سنتی به كشاورزی مدرن و معرفی منابع كودهای شیمیایی سبب شده كه توجه به منابع آلی در كشاورزی ما كمرنگ تر بشود و ورود كودهای شیمیایی و كم توجهی به كودهای آلی سبب شده كه این نسبت به هم بخورد و ما در اراضی كشاورزی به شدت مساله فقر مواد آلی را كه بعنوان قلب خاك و كلید پایداری تولید در خاك شناخته می گردد به آن كم توجه باشیم و باعث بروز این مشكلات برای خاك می گردد.
رئیس موسسه تحقیقاتی خاك و آب كشور اظهار داشت: بیش از 60 درصد خاك های كشور مواد آلی كمتر از یك درصد دارد و در حالی كه كف مواد آلی برای كشاورزی 2درصد است پس ازاین رو ما باید به شدت به افزودن مواد آلی به خاك در اراضی مختلف كشور توجه نماییم.
وی اضافه كرد: این مورد البته در مناطق مختلف سطوح مختلفی دارد و در 2 استان شمالی شرایط مواد آلی خاك بهتر است و در بقیه استان ها شرایط به درجات مختلف شرایط خوبی ندارد.

*** فقر عناصر غذایی تهدیدكننده خاك كشور
رییس موسسه تحقیقات خاك و آب كشور یكی از معضلات اساسی و تهدید كننده منابع خاك كشور را فقر عناصر غذایی دانست و اظهار داشت: در برآوردهای انجام شده مشخص شده كه در ایران نسبت به میانگین جهانی كمتر از كود در اراضی كشاورزی استفاده می نماییم.
وی با اشاره به اینكه اخبار و روزنامه ها قید می گردد كه در كشاورزی كشور از كود به میزان زیاد استفاده می گردد و یا این كودها دچار مشكل هستند، اظهار داشت: بر مبنای مدارك سازمان كشاورزی و خواربار جهانی (فائو) درمیانگین جهانی میزان كود مصرفی در هرهكتار 101 كیلوگرم عنصر غذایی است و این عدد برای ایران 89 كیلوگرم عنصر غذایی در هكتار است.
بازرگان اضافه كرد: این عدد نشان دهنده این امر است كه به صورت میانگین از دنیا كمتر كود مصرف می نماییم حتی در حوزه كودهای شیمیایی ولی منكر بدمصرفی های موردی و نقطه ای نیستیم كه متاسفانه برخی از اوقات اتفاق می افتد.
وی ادامه داد: این امر مبین آن است كه باید بیشتر به مصرف علمی كودها از منابع شیمیایی آلی و زیستی كه به آن مدیریت تلفیقی حاصلخیزی خاك و تغذیه گیاه گفته می شود، توجه نماییم به خصوص با عنایت به كشت متراكم چندكشتی كه در مزارع مرسوم شده و اجازه آیش بودن مزارع را در سیستم های جدید كشاورزی نمی دهند و كشت های پشت سرهم با ارقام پرمحصول انجام می دهند كه نتیجه ی آن افزایش برداشت از خاك می گردد.
رئیس موسسه تحقیقات خاك و آب كشور افزود: به دنبال این رفتار با خاك باید به مصرف كودها توجه بیشتری داشته باشیم.

***كشت محصول باید متناسب با اقلیم منطقه باشد
وی در ادامه با اشاره به اینكه مبحث دیگری كه باید به آن توجه نماییم كاربری اراضی در بخش كشاورزی متناسب با اقلیم یعنی شرایط آب و هوایی و خاك است، اظهار داشت: باید با تناسب اراضی كشاورزی توجه بیشتری شود یعنی محصولات متناسب با اقلیم منطقه كشت شود كه خوشبختانه موسسه تحقیقات خاك و آب در سه سال قبل به سفارش معاونت زراعت وزارت جهاد كشاورزی و در جهت برنامه الگوی كشت كشور كار تعیین تناسب اراضی برای اراضی تحت كشت آبی را انجام داده است و این كار در مراحل نهایی است.
بازرگان ادامه داد: در این برنامه ما درجه تناسب اراضی كشاورزی تحت كشت آبی را برای محصولات زراعی و باغی مختلف تعیین كردیم و نتایج و گزارشات آن به تدریج به مجموعه وزارت جهاد كشاورزی جهت استفاده های بعدی كه عموما در بحث الگوی كشت خواهد بود، ارائه می گردد.

**لزوم توجه بیشتر به رابطه آب و خاك
وی با اشاره به اینكه مساله آب، خاك و اتمسفر با هم گره خورده، اظهار داشت: با مقدمه ای مرتبط با شرایط اقلیمی كشور و آمار خاك و آب، ما باید بیشتر به روابط متقابل آب و خاك توجه نماییم و آنچه كه در كمبود آب گریبان ما را به شدت فشار می دهد نباید سبب شود كه روش هایی را انتخاب نماییم كه منجر به تخریب خاك هم شود.
رئیس موسسه تحقیقات خاك و آب كشور اضافه كرد: در مدیریت آب در خاك به روش های علمی و سفارش های علمی معتقد هستیم، همچنانكه دربحث كود هم زیاده روی و هم كم مصرف كردن می تواند تخریب خاك را به دنبال داشته باشد در مدیریت آب هم زیاده روی در مصرف آب سبب كارایی كم آبیاری و از دست رفتن آب كه این منبع مهم برای كشور است می گردد.
وی ادامه داد: اما اگر در انتخاب روش مناسب آبیاری به نیاز گیاه، تامین نیاز گیاه و تامین نیاز خاك برای شستشوی پروفیلی توجه نكنیم ممكن است كه سبب تجمع نمك در لایه سطحی و تخریب خاك از زاویه ی دیگری شود.

**تهیه نقشه پراكنش مواد آلی در خاك های كشور
وی با اشاره به اینكه در موسسه به مبحث بهره وری خاك توجه ویژه ای شده، اظهار داشت: به همین منظور بحث نقشه ی ماده ی آلی خاك را بر مبنای تفاهم نامه ای كلید می زنیم تا نقشه پراكنش مواد آلی در خاك های كشور احصاء شود كه این نقشه با هماهنگی معاونت آب و خاك و سازمان فائوكه نقشه ارگانیك كربن را برای دنیا استخراج می كنند انجام می گردد كه ما هم به این برنامه ورود كرده ایم.
وی با اشاره به اینكه طرح بهره وری خاك را كلید زده ایم، اضافه كرد: در این طرح بهره وری خاك را برای كشت های مختلف در مناطق مختلف كشور استخراج نماییم و پیش از اینكه اتفاقاتی كه مرتبط با آب افتاده در مبحث خاك اتفاق نیافتد زیرا شاید رسیدن به مبحث آب در بعضی جاها دیر شده و باید زودتر به آن می پرداختیم كه زودتر در مورد خاك به آن می پردازیم.
موسسه تحقیقات خاك و آب كشور در منطقه مشكین دشت شهرستان فردیس استان البرز مستقر است.


 

1396/10/11
13:17:23
5.0 / 5
2464
تگهای خبر: آب , آلودگی , محیط زیست , اقلیم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۴
حیوان خانگی - خرید و فروش حیوانات خانگی
petiab.ir - حقوق مادی و معنوی سایت حیوان خانگی محفوظ است (پت یاب)

حیوان خانگی حیوان خانگی

خرید و فروش حیوانات خانگی